La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escassetat de vacunes a l’Índia quan registra 400.000 contagis en un dia

La primera jornada de vacunació massiva esdevé la pitjor de la pandèmia

- REDACCIÓ Nova Delhi

El pitjor dia a l’Índia des que va començar la pandèmia. Ahir al matí es comptabili­tzaven 401.993 infectats més en 24 hores, després de deu dies en què el nombre quotidià de contagis ha estat de 300.000. El salt quantitati­u tenia lloc precisamen­t el dia que començava una campanya de vacunació en massa a totes les persones de més de 18 anys. Aquest intent ambiciós va quedar frustrat, però, en algunes regions del país per la manca de vials. No hi ha prou vacunes.

Entre divendres i dissabte es van comptabili­tzar 3.523 morts en el termini de 24 hores, fet que apuja el total a 211.853. Nova Delhi va registrar 395 morts divendres, el màxim fins ara en un dia. Nova Delhi acumula el segon nombre més alt de morts, 16.147, després de l’estat de Maharashtr­a –que té com a capital Bombai–, amb 68.183, segons informava ahir el Times of India .El confinamen­t a Nova Delhi s’ha allargat una setmana més.

Hospitals, dipòsits de cadàvers i crematoris estan col·lapsats i hi ha una escassetat alarmant de balons d’oxigen que obliga moltes famílies a buscar-ne on sigui; també de medecines. A l’hospital Batra, de Nova Delhi, vuit pacients, incloent-hi un metge, van morir ahir després de passar 80 minuts sense oxigen en espera que n’arribés un subministr­ament. A l’estat de Delhi només s’havia cobert divendres menys d’una tercera part de les necessitat­s d’oxigen –que era de 976 tones–, fet que va portar les autoritats locals a reclamar amb indignació contra el Govern federal. “Ja n’hi ha prou!”, va clamar el jutge Vipin Sanghi, del Tribunal Suprem de Delhi, segons l’agència Reuters, i va rebre com a resposta: “Estem fent el màxim que podem humanament”.

Per si no n’hi hagués prou, divendres al vespre va passar una altra tragèdia en un hospital de la ciutat de Bharuch, a l’estat occidental de Gujarat. Un incendi a la quarta planta, on es tractava uns 50 pacients amb coronaviru­s, es va escampar de manera que va causar la mort de 18. Fa una setmana, un altre incendi en un hospital per a pacients de covid feia 13 morts a Bombai.

L’augment de les infeccions de coronaviru­s va començar a l’abril. Segons els experts, a causa de les celebracio­ns religioses massives i de mítings polítics. Per a l’Índia es tracta de la segona onada, i sembla evident que hi va haver un gran relaxament després

Al ritme actual, immunitzar tota la població pot costar anys, segons experts que esmenta la BBC

que el primer ministre, Narendra Modi, cantés victòria per la gestió de la primera onada.

L’estat de Bengala Occidental no va ser capaç ahir de començar a vacunar els adults entre 18 i 45 anys. Aquest territori està afectat per l’anomenada soca de Bengala o variant triple mutant, més contagiosa que d’altres. Una cosa semblant passa a l’estat de Maharashtr­a, el més afectat per la pandèmia.

Des que el Govern indi va inaugurar al gener “la campanya de vacunació més gran del món”, s’han injectat prop de 155 milions de dosis, però això només abarca un 11,5% dels 1.300 milions d’habitants. Experts que ha esmentat la BBC deien que a aquest ritme vacunar tota la població pot costar anys.

L’Índia feia servir fins ara AstraZenec­a i Covaxin, del laboratori indi Bharat Biotech. Les dues empreses van acordar per a aquesta ronda de vacunació que destinarie­n un 50% de la seva producció a les autoritats índies, i deixar l’altra meitat per distribuir entre els centres mèdics privats, que administre­n les vacunes al preu d’uns tres euros. Ahir el país va rebre de Rússia 150.000 dosis de la Spútnik V i “en vindran milions més”, segons va anunciar a Twitter un portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors.

 ?? AMIT SHARMA / AP ?? Familiars d’una víctima mortal de covid en un crematori de Nova Delhi ahir
AMIT SHARMA / AP Familiars d’una víctima mortal de covid en un crematori de Nova Delhi ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain