La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intercanvi d’acusacions a Israel per l’estampida que va matar 45 persones

- JERUSALEM Ap

Com a mínim deu menors van morir en l’estampida que va arrabassar la vida de 45 jueus ultraortod­oxos en un festival religiós divendres a Israel, segons una llista parcial de noms feta pública ahir mentre continuave­n les tasques d’identifica­ció de les víctimes. Setze persones encara estaven ahir hospitalit­zades, tres en estat greu. Hi va haver dues famílies que van perdre dos fills cada una. El més jove dels nens morts tenia nou anys.

Ahir molts demanaven una comissió oficial d’investigac­ió, en part per depurar responsabi­litats entre les autoritats que van permetre la concentrac­ió d’unes cent mil persones per celebrar la festa de Lag Baomer, al peu de la muntanya Meron. En anys anteriors s’havia avisat que no hi havia prou mesures de seguretat. Ja el 2008 un informe avisava de la falta de vies de sortida del recinte.

L’estampida va passar quan nombroses persones començaven a deixar el lloc després d’un dels actes del festival i van col·lapsar un passatge estret, semblant a un túnel i amb cert pendent, que acabava en uns quants esglaons. El terra era relliscós per les ampolles d’aigua i de suc mig buides llençades, segons van dir testimonis. Quan uns quants van relliscar i van caure, els que venien al darrere es van precipitar a sobre seu. Un sanitari veterà, Yossi Halabi, va dir ahir al Canal 12 que es va trobar “una paret de cossos” quan va arribar corrent al lloc del desastre. Els va costar a ell i els seus companys 40 minuts extreure els últims ferits i morts.

El Ministeri de Justícia va obrir una investigac­ió sobre l’actuació de la policia, ja que hi va haver testimonis que es van queixar que les barreres policials impedien a la gent de sortir amb facilitat. Antics comandamen­ts policials en responsabi­litzen, en canvi, els polítics. Tot i que la campanya de vacunació contra la covid ha permès aixecar restriccio­ns, el Ministeri de Sanitat només autoritza fins ara reunions de 500 persones, i en canvi, assenyala la premsa israeliana, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, mogut per interessos polítics, va assegurar als líders ultraortod­oxos que podrien celebrar el seu festival.

Segons mitjans locals, 32 dels 45 morts van poder ser identifica­ts abans que comencés el sàbat, divendres quan es feia fosc, i 22 d’ells es van poder enterrar. La identifica­ció i els funerals de la resta es va deixar per al final del sàbat, ahir al vespre. Entre els morts hi ha estrangers: quatre nord-americans, un canadenc i un argentí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain