La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

- ELECCIONS PENDENTS Lleure.

ció va ser agafar el fusell: faccions de l’exèrcit lleials als clans d’antics presidents i fins i tot a un excap de policia van prendre posicions a Mogadiscio. Tot i que el president somali, pressionat per la Unió Africana i la resta d’organismes internacio­nals i sense socis a Somàlia, va fer marxa enrere dijous i va anunciar la seva renúncia a dos anys més i la tornada a la negociació –ahir el Parlament el va ratificar legalment–, cal veure si els esdevenime­nts no han trencat la fràgil confiança entre els bàndols i és possible tornar als acords del 17 de setembre, que fixaven les condicions de vot dels comicis. Per l’espanyol Nicolás Berlanga, ambaixador de la Unió Europea a Somàlia, la decisió parlamentà­ria d’ahir “torna a encarrilar el procés electoral” i situa la figura del primer ministre, Mohammad Hussein Roble, com a peça clau a la trontollos­a partida somali, ja que, com que Roble dirigeix el procés electoral, el president passarà a ser candidat i haurà de cedir part del seu poder, fet que pot ajudar a recuperar la confiança.

Per Berlanga, el país de la Banya d’Àfrica es juga tornar al passat. “Està en risc –explica aquest diari– que tots els avenços de l’últim lustre es perdin i Somàlia torni a desconnect­ar-se del món i torni a la condició d’Estat pària”. La seva preocupaci­ó és la d’Europa. Actualment, Somàlia és el país on més inverteix la Unió Europea en termes de seguretat, amb 200 milions d’euros per a la força africana d’Amisom i 40 milions més en formació de l’exèrcit i la policia somali.

L’amenaça d’una nova guerra civil ha deixat congelada la societat somali i la comunitat internacio­nal perquè Somàlia, malgrat les seves profundes ferides, no és avui el mateix Estat fallit de fa quinze anys i des de fa cinc s’havia guanyat el dret al matís. Malgrat que Mogadiscio rep cops constants de la banda gihadista Al-Xabaab, que controla part del país, i els treballado­rs d’organitzac­ions internacio­nals viuen tancats en una subciutat emmurallad­a de 5.000 persones al voltant de l’aeroport, l’últim lustre Somàlia havia fet progressos per començar a sortir del pou. A més de canvis externs, amb una febre constructo­ra a la capital, la gradual reactivaci­ó de l’economia de base i un munt de tuk-tuks als carrers, l’avenç havia estat intern, amb el reforç de les institucio­ns polítiques, jurídiques i educatives –l’any passat va estrenar el seu primer pla d’estudis propi en 30 anys–, la creació d’un sistema d’Administra­ció i finances i una revolució al cos de seguretat, amb el pagament per primera vegada als membres de l’exèrcit per transferèn­cia bancària en comptes de lliurar tots els diners al cap del clan perquè ell els repartís entre els seus.

Per l’analista somali Hassan Kenyan, la crisi actual, que ha provocat desenes de milers de desplaçats, és “el problema més seriós de Somàlia dels últims dotze anys i ara serà difícil tancar les ferides”. “L’exèrcit està trencat i hi ha milers de desplaçats a Mogadiscio, que avui és bàsicament una ciutat dividida, amb diferents faccions de l’exèrcit apuntant-se les unes a les altres als seus carrers”, afegeix.

Exprofesor i oficial de les Nacions Unides, Kenyan creu que Somàlia viu “una situació explosiva i el president està en una

TENSIÓ A LA CAPITAL “Mogadiscio està partida, amb faccions militars apuntant-se”, diu un analista local

El Parlament anul·la l’extensió del mandat presidenci­al a fi de calmar les aigües

“JA N’HI HA PROU” La pressió exterior i d’intel·lectuals i líders socials, clau per salvar les reformes

de debilitat total perquè l’han deixat sol. Només hi ha dos camins: o eleccions perquè hi hagi esperança o l’ensorramen­t”.

La societat somali també és conscient del que està en lliça. A més de la unànime pressió internacio­nal des de la Unió Africana, la Unió Europea, la Lliga Àrab o països com els Estats Units o el Regne Unit, un altre factor va empènyer aquesta setmana per evitar el desastre: els grups d’avis, que tenen considerac­ió de savis i un pes important a la societat civil somali, així com també organitzac­ions de dones i intel·lectuals van alçar la veu per demanar que els dos bàndols apartessin el dit del gallet. Hafsa Nuradin Mohamed, enginyera civil de 25 anys, assegura que quan va esclatar la violència va sentir “por i confusió”, però critica els mitjans de comunicaci­ó per cargolar en les ments occidental­s la visió negativa d’una Somàlia que en realitat ja ha començat a evoluciona­r. “La vida dels mitjans i la viposició da que vivim nosaltres és totalment diferent”, afirma. Per Hafsa, la joventut somali –un 75% de la població té menys de 30 anys i no ha viscut mai una estabilita­t completa– està cansada del conflicte i el seu crit per la pau és el de tots els seus amics i veïns. “La gent vol que es mantingui la pau i s’eviti tot el que pugui portar-nos a la guerra i a perdre les nostres llars. Espero que aquest desig de la gent es faci realitat en els dies que venen, inxa’Al·lah, així podrem tenir l’esperança de continuar en pau”.

Berlanga, que acumula 30 anys de vinculació amb l’Àfrica com a oficial de l’exèrcit espanyol en missions de les Nacions Unides, cooperant humanitari i funcionari de la Unió Europea, també s’atura en aquest reconeixem­ent i creu que l’actual crisi també ha mostrat “una societat diferent”. “La gent –explica el representa­nt europeu– no espera res del sector públic, però exigeix almenys estabilita­t per seguir el seu camí de desenvolup­ament. Quan diumenge passat Mogadiscio va estar a punt de l’enfrontame­nt civil, intel·lectuals i també líders socials van aixecar la veu per dir que ja n’hi ha prou”.

En la seva anàlisi per al think tank Crisi Group, l’analista Omar Mahmud opina que, més enllà de la marxa enrere del president Farmaajo ratificada ahir pel Parlament del país, el risc més important és a les casernes, ja que les forces armades somalis es podrien fractuar en diverses faccions fidels als seus clans. Mahmud no és optimista: “Somàlia trontolla a punt del col·lapse total una vegada més”.

 ?? FEISAL OMAR / REUTERS ??
FEISAL OMAR / REUTERS
 ?? AFP ??
AFP
 ?? FEISAL OMAR / REUTERS ?? Joves divertint-se fa un mes a la platja de Liido, a Mogadiscio, abans del començamen­t del Ramadà
FEISAL OMAR / REUTERS Joves divertint-se fa un mes a la platja de Liido, a Mogadiscio, abans del començamen­t del Ramadà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain