La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Espanya que deixarà el 4-M

L’avançament electoral del PP madrileny anticipa un visible enlairamen­t dels populars al conjunt de l’Estat

- CARLES CASTRO

Madrid se’n va. Ja ho va augurar Pasqual Maragall fa unes dècades. Però Madrid sempre acaba arrossegan­t la resta d’Espanya. És a dir, el que passa electoralm­ent a Madrid es trasllada més tard al conjunt de l’Estat, amb independèn­cia de les correccion­s de cada territori. La gran pregunta és: es pot mesurar aquest diferencia­l i extrapolar el resultat madrileny a l’escenari espanyol?

En el cas del PP, l’ascens del qual a Madrid sempre es tradueix en un avanç correlatiu que s’estén com una taca d’oli a la resta de la Península, la correlació varia amb el temps. La distància entre el seu resultat madrileny i el seu resultat estatal és limitada (entre quatre i un màxim de deu punts) quan els populars toquen el seu sòl o el seu sostre electoral. Tot i això, aquesta distància s’amplia fins a 15 o més punts en les etapes de creixement, durant el procés d’absorció de tot el vot de centre i dreta.

Això és el que va passar a començamen­ts de la dècada dels noranta, en paral·lel a l’enfonsamen­t i absorció del CDS, i això és el que podria estar passant ara mateix, en coincidènc­ia amb la caiguda de Ciutadans i el corriment de bona part del seu vot cap al PP. Certament, fa 30 anys l’extrema dreta era un espai marginal, amb un vot útil que niava primer a Aliança Popular i després al refundat PP. I, en paral·lel, PSOE i IU sumaven gairebé un 50% dels sufragis, mentre que ara l’esquerra estatal no va més enllà d’un 43%. En conseqüènc­ia, el país ha canviat i una part de l’espai que ocupaven l’esquerra i la dreta convencion­als l’ocupen avui –com a tot

G=

GENERALS I AUTONÒMIQU­ES

L’evolució històrica suggereix que un 40% del vot al PP a Madrid suposa entre un 25% i un 30% a tot Espanya

Partit guanyador a cada província

FONT:

Europa– els ultres.

Aleshores, quant de terreny queda a l’abast del centredret­a clàssic? La resposta rau en dues xifres. Primer, l’espai entre el centre i l’extrema dreta se situa entorn d’un 45% dels vots. Segon, la ultradreta sembla capaç de captar entre un 10% i un 15% dels sufragis. Això deixa un centredret­a unificat entre un 30% i un 35%. On es troba ara el PP? Madrid pot oferir alguna resposta en funció del suport que obtingui Ayuso.

Si la presidenta madrilenya obté un 40% dels vots, cal deduir que els populars poden aspirar, de moment, a un 25% dels sufragis al conjunt d’Espanya.

Gairebé cinc punts més que el 10-N. I algunes enquestes ja ofereixen aquesta estimació. Però si la candidatur­a de Díaz Ayuso va més enllà i Ciutadans queda laminat, llavors el Partit Popular estarà a un pas de convertir-se en el primer partit, amb una quota electoral propera a un 30%. El gràfic adjunt reflecteix la traducció en escons d’aquestes hipòtesis.

A partir d’aquí el Partit Popular haurà de recuperar un espai de dreta radical que ja ha trobat en Vox el portaveu perfecte de les seves obsessions. Així doncs, el 4-M revelarà la resistènci­a de la ultradreta a la crida del vot útil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain