La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC s’obre a un govern en solitari sense tancar encara la porta a Junts

Els partits continuen topant pel Consell per la República en una altra reunió a Lledoners

- ÀLEX TORT

La carpeta de l’estratègia independen­tista i el paper del Consell per la República va pel camí de convertir-se en el nus gordià de la negociació entre Esquerra i Junts per Catalunya. La qüestió es tracta en totes les reunions, sovint ocupant bona part del temps, i ahir no va ser menys en una nova reunió a la presó de Lledoners al final de la qual ERC es va plantejar redirigir la negociació per formar govern en solitari, un cop esgotada ahir la data límit que van imposar els republican­s per arribar a un acord de legislatur­a amb JxCat.

Tot i això, els d’Oriol Junqueras no han decidit si aquesta determinac­ió implicarà tancar definitiva­ment la possibilit­at de continuar conversant amb els postconver­gents per anar junts en el govern, o portar a terme una negociació ambivalent que faci que no es resolgui fins al final si s’alien o no. Després de la reunió a la presó al matí entre el mateix Oriol Junqueras, Pere Aragonès i Josep Maria Jové amb Jordi Sànchez, Elsa Artadi i Josep Rius de JxCat, al vespre encara no ho havien abordat internamen­t a ERC, però com a molt tard ho faran avui al matí.

Hi ha un endarrerim­ent evident en les negociacio­ns i ERC es vol assegurar no arribar el 26 de maig, data límit per provar d’investir Aragonès com a president de la Generalita­t, amb l’alternativ­a sense treballar. Hi ha apartats sense segellar, com ara el pla de govern, n’hi ha d’inaugurats fa poc, com ara l’estructura de l’Executiu català –JxCat té pensat presentar una contraprop­osta–, n’hi ha sense obrir-se, com el repartimen­t de les conselleri­es, i n’hi ha un, sobre l’estratègia independen­tista, que és un bocí de mal pair.

Aquest últim punt té un nom propi: Consell per la República. A ERC estan convençuts que Junts

“té una obsessió per no perdre poder”. Un poder que, a parer dels republican­s, els postconver­gents volen recuperar amb l’ens radicat a Waterloo fent que totes les passes a fer pel que fa al rumb independen­tista es decideixin des d’allà.

“Volen que [el Consell] tuteli el govern; ens volen fer passar pel germà petit de la coalició. Els costa assumir el seu paper després de les eleccions”, assenyalen des d’Esquerra, que veuen una possible solució si Junts “marqués límits” a les decisions que podria prendre l’ens belga en matèria sobiranist­a.

En canvi, des de JxCat afirmen que ERC “es crea ella sola un problema que no existeix” i neguen

ESTRATÈGIA INDEPENDEN­TISTA Esquerra retreu a JxCat que “no marqui límits” a les funcions de l’ens de Waterloo...

SENSE ENTESA ...i els de Puigdemont neguen que es vulgui que el Consell tuteli l’Executiu

que es proposin tutelar el govern “de cap de les maneres”.

El fet és que ja sigui per treballar plegats al nou Executiu català com en solitari, ERC ha de continuar les converses amb Junts, perquè del partit que presideix Carles Puigdemont també depèn aquesta última opció. Sànchez es va comprometr­e en una entrevista a La Vanguardia a principis d’abril a no especular amb la repetició electoral i a permetre Esquerra tirar endavant un govern en minoria si no hi ha pacte entre els dos partits independen­tistes majoritari­s.

Sigui com sigui, si es dona el cas que ERC decideix emprendre una negociació que es dediqui a exclusivam­ent a estudiar un govern en solitari, hi haurà carpetes que s’haurien de descartar, com la de l’arquitectu­ra del govern. Però de ben segur que la de l’estratègia independen­tista es continuarà discutint per tal d’afavorir un suport amb alguna garantia de Junts per Catalunya en cas de passar a l’oposició.

 ?? GEMMA ALEMAN / ACN ?? Pere Aragonès en un acte ahir al matí en homenatge a Francesc Layret
GEMMA ALEMAN / ACN Pere Aragonès en un acte ahir al matí en homenatge a Francesc Layret

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain