La Vanguardia (Català-1ª edició)

Impression­s

- Pilar Rahola

Sembla que les negociacio­ns per formar govern van bé i, alhora, van malament. És a dir, són en un territori oxímoron on allò que suma també resta, i cada pas cap endavant reforça el pas cap enrere.

En l’intermedi, apareix l’estèril soroll (reprimende­s, ultimàtums, queixes, etcètera) que contamina l’ambient, encara que, noblesa obliga, les negociacio­ns estan sent insòlitame­nt discretes. El que sabem (o sembla que sabem) és que s’ha avançat en un circuït circular, perquè si bé hi ha territoris d’acord que van a bon port, no s’avança ni un mil·ligram en els nusos gordians que, des del principi, impedeixen l’acord. Són on eren, encara que no siguin al mateix lloc: d’una banda, no hi ha acord estratègic per a l’exili català articulat a través del Consell per la República. És a dir, no hi ha acord en com es manté la defensa internacio­nal de la causa catalana i l’esperit de l’1 d’octubre. D’altra banda, derivat d’aquest mateix desacord,

L’escenari d’un govern d’ERC amb Junts a l’oposició no és descartabl­e

tampoc no hi ha unitat estratègic­a respecte a la relació amb l’Estat, encara que les dues formacions, ERC i Junts, accepten el període de dos anys per donar oxigen a la taula de diàleg. El problema arrela l’endemà d’aquests dos anys, si aquesta taula manté la seva infausta inutilitat. Quina estratègia se seguirà aleshores?, i en la resposta a aquesta pregunta clau arrela la severa bifurcació de plantejame­nts. És a dir, ERC i Junts continuen transitant per camins paral·lels que no semblen creuar-se: els republican­s, en la via de l’autonomism­e pactista, aparcada la independèn­cia per a temps millors; i els juntaires mantenint l’esperit de denúncia i confrontac­ió, convençuts que l’Estat no respecta a qui se subordina. La qual cosa dibuixa una curiosa metamorfos­i: els convergent­s d’abans s’assemblen als republican­s d’ara i viceversa, encara que amb els matisos pertinents.

Per afegir-hi complicaci­ó, sembla evident que el repartimen­t de carteres en el futur govern també va de mal borràs, si més no amb l’esborrany presentat pels republican­s, tan beneficiós per a ERC que resulta impossible que Junts pugui acceptar-lo. Sens dubte, no és l’acord fifty fifty de l’anterior mandat, sinó un de draconià que s’assembla al que Sánchez va fer amb Iglesias. De moment, doncs, les divergènci­es caminen en paral·lel als acords, i la resolució de l’escenari està oberta.

En l’únic que no discrepen és a impedir les eleccions, cosa que només deixa dues opcions: o governen junts o governa ERC, i Junts, des de l’oposició, facilita la investidur­a. Quina serà l’opció guanyadora? Tota resposta, ara per ara, és temerària.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain