La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Índia: la tempesta perfecta

- Antoni Trilla Hospital Clínic – Universita­t de Barcelona - ISGlobal

En una enquesta realitzada a 30 països entre febrer i març, la Xina i l’Índia eren els dos únics països on més d’un 50% dels seus habitants enquestats creien que ja havien tornat a la normalitat o ho farien en menys de 6 mesos. A Espanya, els que van optar per la resposta optimista no arribaven a un 15%, i un total d’un 50% creia que trigaríem fins a 12 mesos a tornar a la normalitat.

L’Índia té 1.400 milions d’habitants. La primera onada de la covid la va passar amb relativa poca incidència. El país va ser sota mesures de confinamen­t estricte. Segons alguns estudis serològics realitzats després de la primera onada, un 20% de la població de l’Índia podria haver superat la infecció a finals del 2020. A l’inici del 2021 el pitjor semblava haver passat.

Al març es va produir un augment ràpid de casos, que han arribat als 350.000 casos nous al dia en diverses ocasions. Una explosió epidèmica. Les conseqüènc­ies sanitàries són terribles: col·lapse dels hospitals, falta de subministr­aments bàsics com l’oxigen i altres tractament­s, crematoris amb una ingent quantitat de cadàvers.

Hi ha diverses possibles explicacio­ns, cap de confirmada i totes en part compatible­s entre si. Potser les dades d’infecció passada estan sobreestim­ades o correspone­n només a determinat­s sectors de la població i no reflecteix­en la distribuci­ó desigual del virus a tot el territori. Hi ha comunitats que es van veure menys afectades o van estar més protegides.

S’ha pogut comprovar que en diferents estats de l’Índia hi predomina la variant britànica del coronaviru­s (B.1.1.7), més transmissi­ble i que causa malaltia més ràpidament.

En alguns estats s’hi ha identifica­t una altra variant (B.1.617), batejada com “la variant Índia”, que sembla més transmissi­ble i capaç d’evadir fins a cert punt la immunitat existent. Són encara pocs casos respecte al total, a causa del baix índex de seqüenciac­ió genòmica, per la qual cosa cal ser prudents. Aquesta variant no és el factor principal de la segona onada.

Finalment, hi ha variables que poden servir d’avís a navegants. La sensació global a l’Índia era la reflectida a l’enquesta comentada: hem vençut el virus. Les últimes setmanes, s’han concentrat a l’Índia grans multituds per assistir a actes polítics, celebracio­ns religioses i esdevenime­nts socials, a l’aire lliure, i en espais tancats. La societat es va obrir i la gent va començar a moure’s, reunir-se i barrejar-se lliurement.

A aquesta sensació també hi va contribuir una certa relaxació després de l’inici de la campanya de vacunació. L’Índia ha administra­t més de 140 milions de dosis de vacuna d’AstraZenec­a, produïda localment pel Serum Institute of India sota el nom de Covishield.

Sumem tots aquests factors i tenim una tempesta perfecta. Un exemple dur i trist del que pot passar a qualsevol part del món. Prudència i solidarita­t. Ningú no estarà fora de perill fins que estiguem tots fora de perill.

@ToniTrilla

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain