La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vacunes eviten un 82% de les morts a les residèncie­s

L’efectivita­t del sèrum als geriàtrics supera un 80%

- REDACCIÓ

L’efectivita­t de la vacunació contra la covid entre les persones residents en centres de gen gran se situa entre un 81% i un 88%, segons l’informe elaborat pel Ministeri de Sanitat a través de la Direcció General de Salut Pública, l’Institut de Salut Carles III i l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris. Segons l’anàlisi, les inoculacio­ns han evitat un 71% d’hospitalit­zacions i un 82% de les morts.

Així ho posa de manifest l’informe Anàlisi de l’efectivita­t i l’impacte de la vacunació davant la COVID-19 en residents de centres de gent gran a Espanya, elaborat pel departamen­t que dirigeix Carolina Darias. Segons aquesta anàlisi, les vacunes han estat efectives contra infeccions simptomàti­ques i asimptomàt­iques i han previngut de mitjana 6,3 casos diaris per 10.000 residents vacunats, amb un efecte semblant als que no ho han estat gràcies a la protecció indirecta, cosa que ha provocat un descens de més d’un 80 % de les infeccions. L’informe mesura l’efectivita­t a partir de dos estudis, un de cohorts tenint en compte els registres de vacunació (Regvacu) i de proves de laboratori­s realitzade­s a la població (Serlab), i un altre de casos i controls pel mètode de screening fent servir el sistema de vigilància de casos de covid (SiViES) de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiolò­gica (Renave) i el Regvacu.

Amb això, calcula que l’efectivita­t dels fàrmacs és d’entre un 81% i un 88% i que han evitat a més set de cada deu hospitalit­zacions i vuit de cada deu morts.

Les residèncie­s van ser la primera destinació de les vacunes contra el coronaviru­s, que van començar a administra­r-se el 27 de desembre als seus usuaris i treballado­rs, així com al personal sanitari de primera línia.

Avui dia, i segons l’últim informe d’activitat diari de Gestió Integral de la Vacunació covid-19, un 99,2 % de les persones institucio­nalitzades a Espanya tenen, almenys, una dosi i un 91,7 % ja han completat tota la pauta completa.

La vacunació massiva a les residèncie­s i en els més grans de 80 anys, així com a la franja dels 70 explica el descens de morts a l’abril.

 ?? CARLOS CASTRO / EP ?? Les vacunes han previngut de mitjana 6,3 casos diaris per 10.000 residents vacunats
CARLOS CASTRO / EP Les vacunes han previngut de mitjana 6,3 casos diaris per 10.000 residents vacunats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain