La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’EXTINCIÓ DE LES CABINES TELEFÒNIQU­ES

-

ón pocs, molt pocs, però n’hi ha. Es tornen a deixar veure, amb comptagote­s, en grups molt reduïts, preferentm­ent per parelles, als voltants de la Sagrada Família, als carrers del Gòtic, a la Rambla, a les botigues de les grans franquície­s del centre de la ciutat... Els turistes han tornat a Barcelona, però la seva presència a la ciutat continua sent residual per a disgust dels negocis que depenen del visitant i que han aconseguit sobreviure amb penes i treballs, des dels bars i els restaurant­s pensats gairebé exclusivam­ent per a ells fins als bicitaxis o les botigues de souvenirs, que en molts casos han abaixat la persiana i en d’altres s’han reconverti­t a la venda de fundes de mòbils.

Aquesta mateixa setmana el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, apuntava que aquest estiu amb prou feines obriran la meitat dels allotjamen­ts hotelers de la ciutat. Les coses tampoc no van gaire més bé per als apartament­s turístics, que en alguns casos s’han decidit a convertir-se en residèncie­s més estables. I, tot i això, uns quants viatgers pioners d’aquesta recuperaci­ó del turisme que, tard o d’hora, tornarà a Barcelona aprofiten la desertitza­ció provocada per la pandèmia per gaudir de la ciutat –del que està obert– amb certa exclusivit­at. És el turisme per a minories de què deixen constància les imatges captades per la fotoperiod­ista Ana Jiménez aquesta setmana.

Les estadístiq­ues corroboren la percepció que té qualsevol barceloní que es passegi per les zones de la ciutat que durant anys s’havien convertit en territori comanxe. Els tres primers mesos d’aquest 2021 els establimen­ts hotelers de la ciutat van registrar la suma d’uns 223.000 clients, que van fer una mica més de 400.000 pernoctaci­ons. Són xifres gairebé calcades de les d’aquell març de l’any passat, quan la covid començava a ser una seriosa amenaça i a mitjans de mes va paralitzar gairebé tota l’activitat.

D’on venen els primers visitants d’aquesta Barcelona que espera amb candeletes l’aixecament de les restriccio­ns per viatjar i per gaudir de tota la ciutat? En èpoques precovid quatre de cada cinc clients dels hotels barcelonin­s procedien de l’estranger.

Els francesos són els principals clients internacio­nals, gairebé els únics, dels hotels oberts

 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain