La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 40% dels morts en accident són motoristes

Onze persones que anaven amb moto han perdut la vida a les carreteres catalanes els primers quatre mesos de l’any

- DAVID GUERRERO

Les dades d’accidental­itat dels motoristes no milloren i cada vegada preocupen més a les autoritats. Des de començamen­t d’any a Catalunya han perdut la vida 11 persones que anaven amb moto, fet que representa un 40% de les 27 víctimes mortals en accidents de trànsit del 2021. És un percentatg­e molt per sobre del que correspond­ria d’acord amb el pes que té la moto en el conjunt de la mobilitat.

Mentre que a la resta de mitjans de transport ha disminuït l’accidental­itat a causa de les limitacion­s de mobilitat per reduir el coronaviru­s, les motos continuen amb xifres que van a l’alça. En els primers quatre mesos del 2021 hi ha hagut gairebé el triple de morts que en el mateix període de l’any passat, coincidint amb aquelles setmanes de confinamen­t estricte, però també en són més que el 2019, quan els desplaçame­nts encara eren superiors als d’ara. En el mateix temps, en canvi, les víctimes mortals amb cotxe s’han reduït a la meitat. També han disminuït considerab­lement les de conductors de camió, que han passat de cinc a una.

Les xifres des de començamen­t d’any també mostren un canvi de tendència en els accidents amb motos implicades. El més habitual els últims temps era que fossin sinistres en solitari com ara sortides de via, caigudes o topades amb algun obstacle. En canvi, el 2021, en set dels onze accidents mortals hi havia un altre vehicle implicat. Pel que fa als dies en què hi ha els accidents no hi ha un patró clar i han passat tant en feiners com durant els caps de setmana.

La majoria es concentren a la província de Barcelona, on també ara hi ha un augment de l’accidental­itat amb motos a l’entorn urbà. En les dues últimes setmanes han perdut la vida tres motoristes als carrers de la capital catalana. Represente­n un 60% de les víctimes mortals del 2021 en accidents de trànsit a Barcelona (als tres que anaven amb moto cal afegir-hi un menor que anava a peu i un jove en patinet).

El col·lectiu motorista és objecte de campanyes de conscienci­ació i seguretat des de fa anys, però no s’acaben de traduir en resultats concrets. En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit (SCT) va demanar ahir “més percepció del risc i consciènci­a de la pròpia fragilitat” als motoristes, com també “respecte i col·laboració” a la resta de conductors per reduir les víctimes a les carreteres, encara més tenint en compte que l’arribada del bon temps és una època en què s’incrementa l’accidental­itat i a això cal afegir-hi el final de les restriccio­ns comarcals després de setmanes amb els vehicles de molts conductors aparcats.

A l’entorn urbà la situació encara és més preocupant, a Barcelona són un 60% de les víctimes mortals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain