La Vanguardia (Català-1ª edició)

La batalla per les nostres dades

- FRANCESC BRACERO Elecció.

La privacitat ha perdut molts punts des que existeix internet. En poc més de tres decennis, a la xarxa han proliferat infinitat de sistemes per obtenir dades de tothom sense que ens n’adonem. En moltes ocasions, advertim que hi ha apps i webs que, quan ens ofereixen publicitat, semblen estar tan al dia de la nostra vida quotidiana que resulta inquietant. En aquest context, Apple ha llançat aquesta setmana una actualitza­ció del seu sistema operatiu per a l’iPhone, iOS 14.5 —i per a l’iPad, iPadOS 14.5— que li dona un gir a algunes coses. A partir d’ara, si una app vol rastrejar el comportame­nt d’un usuari a internet i compartir les seves dades, abans li haurà de demanar permís.

L’acció d’Apple equival a creuar un Rubicó, una línia de noretorn més enllà de la qual la sort sembla que està llançada en un enfrontame­nt amb Facebook per la privacitat que s’ha accentuat els últims mesos. Ara, els usuaris dels iPhone i iPad que instal·lin aquesta nova versió del sistema operatiu deixaran de ser rastrejats per les apps. Perquè les aplicacion­s puguin accedir a l’identifica­dor publicitar­i del seu mòbil, cal activar abans en els ajustos del telèfon l’opció que les aplicacion­s demanin permís, al marge que després se’ls atorgui o no. Aquesta iniciativa ha estat batejada com a ATT (sigles en anglès de transparèn­cia en el seguiment de les aplicacion­s) i pot representa­r un torpede en la línia de flotació del model de negoci de la xarxa social.

Cada iPhone té un número únic propi que es diu IDFA (identifica­dor per a anunciants). Fins ara, cada vegada que un usuari obria una app en un telèfon d’Apple (els Android també porten un identifica­dor), l’aplicació podia obtenir aquell número i després, per exemple, demanar a Facebook d’enviar anuncis a aquell usuari, sobre qui la xarxa social ja tenia un bon nombre de referèncie­s al llarg del temps que li permeten saber nombroses coses sobre cada persona.

De la mateixa manera, si Facebook té l’identifica­dor i altres dades actualitza­des, com la posició geogràfica o un historial de productes que interessen a l’usuari, pot “veure” si la persona està en una botiga, un parc o qualsevol altre espai o en unes circumstàn­cies de navegació per internet que podrien interessar a un anunciant. La xarxa social fa això amb tots els telèfons mòbils. A partir d’ara, només ho podrà fer en els iPhone dels propietari­s que ho autoritzin.

El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, treu foc pels queixals amb Apple, tot i que en realitat la companyia que lidera Tim Cook no ha bloquejat el rastreig. Només exigeix que abans s’obtingui el permís de l’usuari per fer-ho. Fins ara, ningú no demanava permís per rastrejar-nos a internet. Simplement ho feien.

Facebook va enviar dimecres un memoràndum a diversos anunciants en què els explicava que a partir d’ara perdran la capacitat d’orientar un anunci amb expectativ­es de conversió en clic entre els usuaris d’iPhone amb el sistema operatiu actualitza­t. El bloqueig del rastreig impedeix que la xarxa social utilitzi eines d’analítica web i publicitat que ja no podrà oferir als seus clients. Els anunciants ja no podran impulsar campanyes d’instal·lació d’apps mòbils per als usuaris d’iOS 14.5 com a públic objectiu.

A la llarga, aquests canvis seran aplicables a tots els usuaris d’iPhone. Facebook al·lega que el moviment d’Apple impedirà a les persones el descobrime­nt de productes i serveis basats en la personalit­zació i que això perjudicar­à les petites empreses que

Usos d’apps i webs

...i formen un

Ubicacions

 ?? FRANCESC BRACERO ?? Amb iOS 14.5, l’usuari pot triar. Si no activa aquesta opció, el rastreig estarà bloquejat per defecte
FRANCESC BRACERO Amb iOS 14.5, l’usuari pot triar. Si no activa aquesta opció, el rastreig estarà bloquejat per defecte
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain