La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou director de Ràdio Estel

L’arquebisba­t de Barcelona reestructu­ra l’àrea de mitjans de comunicaci­ó

- JOSEP PLAYÀ MASET

L’arquebisbe Joan Josep Omella ha emprès una àmplia reestructu­ració dels mitjans de comunicaci­ó de la diòcesi de Barcelona. Els canvis principals són la unificació de les dues fundacions que emparaven Ràdio Estel i la revista Catalunya Cristiana, la designació d’un nou patronat per a la fundació resultant i el nomenament del periodista i consultor Toni Hervás com a nou director de l’emissora.

Segons fonts de l’arquebisba­t, la pandèmia i la difícil situació financera de Ràdiol Estel i Catalunya Cristiana han accelerat aquesta renovació. Les fundacions Catalunya Cristiana per a l’Evangelitz­ació i la Cultura i Missatge Humà i Cristià arrossegue­n des de fa anys una situació econòmica complexa, amb una previsió de dèficit per al 2021 de 400.000 euros, i això malgrat que l’arquebisba­t de Barcelona fa una aportació anual de 216.000 euros. Els últims mesos havien circulat rumors sobre una possible integració de Ràdio Estel a la COPE, però aquesta possibilit­at és rebutjada de totes totes des de l’arquebisba­t. Es reconeix que hi va haver una oferta fa sis anys però no es va tenir en compte perquè la concessió de les freqüèncie­s està condiciona­da a l’ús de la llengua catalana i a la voluntat fundaciona­l d’oferir una informació vinculada a la identitat del país i als seus valors cristians. També s’ha desmentit la possibilit­at de cedir la franja nocturna a alguna emissora vinculada a la COPE, tot i que no s’abandona la possibilit­at de negociacio­ns amb altres emissores, i també es descarta que alguna de les seves 14 freqüèncie­s pugui ser cedida a l’emissora que depèn de la Conferènci­a Episcopal Espanyola.

Segons ha pogut saber aquest diari, està previst que les dues fundacions existents s’unifiquin en una sola fundació canònica, que serà Missatge Humà i Cristià. I en exercici de la seva potestat el cardenal arquebisbe de Barcelona, com a president del patronat, va emetre un decret dilluns 26 d’abril amb què nomenava els nous membres del patronat, que són: el pare Bernat Juliol, monjo benedictí i responsabl­e de comunicaci­ó de l’Abadia de Montserrat; Jordi Casoliva Romero, director de COPE Catalunya; Borja Garcia-Nieto, exconselle­r d’Antena3 i Sogecable, president del Consell Assessor de la Universita­t Abat Oliba i ara copropieta­ri de 8TV; Gaspar Coderch, exdirectiu de la multinacio­nal Epson i ecònom de l’arquebisba­t des de fa tres anys; mossèn Ramon Batlle, viceecònom; Josep Caminal, exdirector del Gran Teatre del Liceu i ex-director general de presidènci­a del Grup Godó; mossèn Jaume Aymar, fins ara director de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana ,iToni Hervás, periodista i nou director de l’emissora. Amb la nova reestructu­ració, la Fundació Missatge Humà i Cristià passa a dependre de la delegació de mitjans de comunicaci­ó de l’arquebisba­t.

Hervás havia estat abans a COM Ràdio, Ona Rambla i Onda Cero, ha treballat com a consultor, va ser responsabl­e de comunicaci­ó de l’Escola Pia de Catalunya i des del 2018 treballava a l’Oficina de Comunicaci­ó i Relacions institucio­nals de l’Arquebisba­t. Amb el seu nomenament, deixa el seu càrrec de coordinado­r general de Ràdio Estel el periodista Enric Frigola, que abans havia treballat a Ràdio 4 i Catalunya Ràdio.

Jaume Aymar, que des del 2008 era el director de Catalunya Cristiana, també deixa la direcció de l’emissora però es manté “provisiona­lment” com a director de la revista Catalunya Cristiana i entra al patronat de la fundació.

La pandèmia ha accentuat la crisi dels mitjans en general i també ha afectat la ràdio i la revista de la diòcesi barcelonin­a. Segons dades de l’estudi d’audiències EGM correspone­nt al març del 2021, Ràdio Estel tenia 12.000 oients, lluny dels 22.000 que tenia l’any 2000. I és a l’emissora en què hi ha el problema financer més greu. Pel que fa a Catalunya Cristiana, la seva tirada mitjana actualment és d’uns 3.000 exemplars, bastant per sota de les xifres de fa uns anys. La crisi i el procés de secularitz­ació també han incidit en el Full dominical ara amb un tirada de 5.000, lluny dels 22.000 de fa uns anys.

Malgrat la gravetat d’aquestes xifres, des de l’arquebisba­t de Barcelona s’assegura que es mantindran les plantilles actuals de la ràdio i la revista i es buscaran fórmules per rejovenir els equips redacciona­ls i donar cabuda a sensibilit­ats noves i diferents.

S’unifiquen les dues fundacions en una i es nomena un patronat nou presidit pel cardenal Omella

 ?? LV ?? Toni Hervás és el nou director de l’emissora catòlica Ràdio Estel
LV Toni Hervás és el nou director de l’emissora catòlica Ràdio Estel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain