La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intel·ligent, molt treballado­r i respectuós

ARTUR SUQUÉ PUIG (1930-2021) Empresari, president d’honor del Grup Peralada

- OBITUARIS JOSEP SÁNCHEZ LLIBRE

Artur Suqué Puig forma part d’una generació que, ja a finals del franquisme, es va implicar a construir una societat que mirés al futur des d’una perspectiv­a de modernitat, tant en l’economia com en la cultura i en l’activitat associativ­a.

Va formar part del nucli fundador del Cercle d’Economia juntament amb Carles Ferrer Salat, Joan Mas Cantí, Carles Güell de Sentmenat, Enric Corominas Vila, Carles Cuatrecasa­s Targa, per esmentar-ne alguns, molt influïts pe Jaume Vicens Vives que, sens dubte, va ser un gran referent intel·lectual de tots ells.

Artur Suqué Puig va formar part de la primera junta del Cercle d’Economia que va presidir entre 1969 i 1972. Eren temps en què les jornades del Cercle se celebraven a Lloret de Mar i eren un autèntic punt de trobada en què es debatia com construir una societat moderna, econòmicam­ent pròspera i socialment cohesionad­a.

És, precisamen­t, en aquest àmbit en què vaig conèixer Artur Suqué Puig i els altres fundadors del Cercle d’Economia. Les jornades del Cercle d’aquells temps eren gairebé familiars i amb molt tracte personal entre tots els que hi assistíem. De fet, els amics de la meva generació, més joves, vàrem aprendre molt de la generació d’Artur Suqué Puig. Tenien moltes ganes de construir, de guanyar el futur, de situar Barcelona i Catalunya a la modernitat, sempre amb la mirada orientada cap a Europa, el seu gran referent.

Vaig aprendre molt del seu tarannà i mestratge, del seu tracte extremamen­t respectuós amb les institucio­ns i els seus col·laboradors, de la seva intel·ligència i de la seva capacitat de treballado­r infatigabl­e.

Tot el que he descrit fins ara s’ha vist reflectit en la seva trajectòri­a vital. La seva activitat empresaria­l ha estat molt rellevant, des de l’impuls del Grup Peralada, amb activitats d’oci, musicals i culturals de gran nivell com amb la recuperaci­ó de la marca d’automòbils Hispano Suiza, emblemàtic­a en el seu temps.

El Festival de Música de Peralada que tan encertadam­ent va impulsar la seva esposa, Maria del Carmen Mateu Quintana, ha estat un autèntic revulsiu per la qualitat de l’activitat cultural del nostre país. La tasca de mecenatge cultural del matrimoni Suqué Mateu és, també, un altre dels llegats que ens ha deixat. Avui, al capdavant de l’empresa familiar hi ha els tres fills del matrimoni

Suqué-Mateu –la Isabel, en Javier i en Miquel–, que ja fa temps van prendre el relleu dels seus pares d’una manera natural i tranquil·la.

Des del punt de vista associatiu, no només ha estat al Cercle d’Economia, també ha format part sempre de Foment del Treball, ajudant a consolidar una confederac­ió empresaria­l que enguany celebra el 250è aniversari. En una part rellevant, avui devem la força de les institucio­ns de la societat

La seva activitat empresaria­l ha estat molt rellevant, des del Grup Peralada fins a la Hispano Suiza

civil a l’esforç d’Artur Suqué Puig i de la seva generació.

Avui, quan travessem moments de dificultat i de canvi, l’empenta, la il·lusió i el compromís que en el seu temps vam demostrar totes aquestes personalit­ats que, com Artur Suqué Puig, volien guanyar el futur, ens han de servir d’exemple i de guia per superar les actuals.

President de Foment del Treball

 ?? ROBIN TOWNSEND / EFE ??
ROBIN TOWNSEND / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain