La Vanguardia (Català-1ª edició)

Col·lecció de 15 títols inspirats en crims reals, històries escrites per grans plomes de la crònica negra

-

en la qual l’escriptora xilena Nona Fernández recupera el cas real de Valenzuela Morales, el primer militar que va reconèixer que havia torturat al Xile dels anys vuitanta. Un capítol negre de la història que encara té molts interrogan­ts, que l’autora recupera en un llibre a mig camí entre la ficció, la investigac­ió i lesmemòrie­s.

Del Xile més fosc viatgem a Los Angeles menys glamurós amb La dalia negra (5 i 6 de juny), un clàssic contempora­ni del gènere negre i policial que James Ellroy va escriure inspirat en l’esgarrifós cas d’Elizabeth Short, el cadàver de la qual va aparèixer nu i esquartera­t el 15 de gener del 1947. Al llibre, dos agents competeixe­n per esbrinar la veritat oculta de l’assassinat d’aquella dona, a qui la premsa va posar de sobrenom la dàlia negra ,i per l’amor d’una altra enigmàtica femme als baixos fons de la ciutat. Un cas irresolubl­e ple de pistes falses, interessos polítics i personatge­s amb doble moral.

Completen aquesta col·lecció de llibres basats en crims reals i altres episodis negres de la nostra història deu títols més que ens col·loquen davant de la realitat més colpidora. Des d’Una novela criminal, de Jorge Volpi, que desentrany­a fins a l’últim detall del cas Cassez-Vallarta, que va sacsejar la societat mexicana el 2005, fins a Barcelona 1912. El caso Enriqueta Martí, en què Jordi Corominas ens recorda la figura (que s’ha portat al cinema recentment) d’“un monstre criminal”, una dona acusada d’haver assassinat una infinitat de nens. Un total de quinze títols del gènere true crime que ens acosten a la realitat que supera la ficció.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain