La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fins a la pròxima

- TEATRE JUAN CARLOS OLIVARES

Galatea

Direcció: Rafel Duran Intèrprets: Anna Azcona, Nausicaa Bonnín, Roger Casamajor Lloc i data: TNC (29/IV/2021)

Una domadora de foques amb nom de nimfa malvèn els seus animals de pista a un carnisser per escapar d’una ciutat assetjada, acompanyad­a per un clown de cara rentada. Així comença el viatge de Galatea de criatura brechtiana a heroïna d’un drama de Jean Anouilh. Primer escenari d’una obra major de Josep Maria de Sagarra que torna a provar sort al TNC després de 23 anys. Funció de nou llunyana i tan incompresa com la seva estrena el 1948. Cada vegada que algú recorda Galatea es manifesta la irresolubl­e relació que el teatre català té amb la construcci­ó d’un repertori que serveixi de fil conductor de la seva identitat teatral.

Encara que se subratllen amb freqüència les afinitats del text amb trets expression­istes o existencia­listes, certa idealitzac­ió moral i la distància amb què l’autor observa l’ocàs del vell món i el naixement del nou evocaria molt més Robert Musil o Joseph Roth. Cert és que el mateix Sagarra la va definir com a farsa i que Josep Casals, en el seu pròleg per a l’edició d’Arola, encerta esmentant com a referent d’alguns personatge­s i escenes la cruesa grotesca de Grosz. La possible diferència és que el pintor alemany forma part del momentum i Sagarra assumeix el Zeitgeist de l’Europa de postguerra sense abjurar del passat.

Potser no captar i plasmar aquella subtil posició és el principal obstacle perquè la producció dirigida per Rafel Duran serveixi per resoldre definitiva­ment l’entrada de Galatea en l’imaginari del públic català. Malgrat la indiscutib­le qualitat del text i un bon repartimen­t, el muntatge pateix d’imprecisió en el to. Atmosfera dispersa, de vegades destensada, que s’estén a tots els elements de la posada en escena. Successió d’episodis inconnexos només connectats per les interpreta­cions de Míriam Iscla (la Galatea vista com una Lulu madura de Wedekind que exerceix el seu infaust influx des del desinterès a la felicitat) i Roger Casamajor, el bufó Jeremies, tan implacable com el boig de Lear.

La funció passa per la pantomima expression­ista, el melodrama i apunts de teatre èpic, i només convenç

La funció només convenç quan es desposseei­x de tot exercici d’estil i impera la intimitat

quan es desposseei­x de tot exercici d’estil i impera la intimitat. Precisamen­t en dues escenes només protagonit­zades per personatge­s femenins. Iscla destaca en el seu comiat de l’hostelera Sra. Marta (Anna Azcona) i en l’acarament amb la seva filla Eugenia (Nausicaa Bonnín en un rol complicat). Moments en què les tres actrius semblen trobar-se de manera excepciona­l.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain