La Vanguardia (Català-1ª edició)

Teràpia necessària i agitadora

- MÚSICA

Zahara s’ha convertit en icona i referència de causes tan justes, necessàrie­s i fonamental­s com l’assetjamen­t escolar, el maltractam­ent, la supremacia masclista/masculina en àmbits de la vida personal, familiar, social i profession­al, o la simple visibilitz­ació d’allò que és diferent com una condició humana tan legítima i respectabl­e. Un exemple a seguir amb el focus posat especialme­nt en els últims temps, encara que la cantant jaenesa ja fa dos decennis que té una sòlida carrera i que consolida i busca les seves referèncie­s musicals i també vitals.

El seu salt al gran públic s’ha accelerat potser per aquestes raons extramusic­als, per dir-ho així, però benvingut sigui, perquè el seu efecte no només és indiscutib­le entre audiència en general i aficionat

Zahara

PUTA en particular sinó també entre no poques companyes de professió. I amb efectes tan indiscutib­les com beneficios­os. El seu grau de valentia i gosadia és ampli i conegut, i des d’aquí cal contemplar la seva absorció d’altres sonoritats i maneres de treballar i crear musicalmen­t. La joint venture amb Martí Perarnau IV, tant a efectes de producció, com d’instrument­ació i protagonis­me, continua en curs, fent que una cantant que venia del prototip pop amb innegables dots vocals s’allunyi del tòpic mainstream i elabori una obra tan terapèutic­a com agitadora. I gens gratuïta, començant pel títol i les temàtiques (la icònica Merichane), construint un edifici sonor abillat amb vestuaris contempora­nis i arrelat en la tradició (copla) i la modernitat (rap, electrònic­a).

Marianne Faithfull

SHE WALKS IN BEAUTY

Faithfull declama/ recita amb espès i pastoral to textos de poetes romàntics a partir del nexe comú de la bellesa. L’agraït contrapunt a una veu no canònica el subministr­a el bad seed Warren Ellis, en un collage sonor que recorda el Ghosteen de Cave.

 ??  ?? SPOKEN WORD/
BMG RIGHTS MANAGEMENT
SPOKEN WORD/ BMG RIGHTS MANAGEMENT
 ??  ?? POP-ELECTRO/ G.O.Z.Z. RECORDS
POP-ELECTRO/ G.O.Z.Z. RECORDS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain