La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futbol no fa pudor de peus

- PER L’ESCAIRE Santiago Segurola

El futbol no fa pudor de peus, en contra del pensament feudal que defensaven els perpetrado­rs de la Superlliga, gent amb un prestigi immerescut en vista del nyap que han muntat. Dos clubs es mantenen tossuts en la supervivèn­cia del projecte, abandonat públicamen­t pels altres, uns de penedits, altres d’amagats i tots conscients del sainet. Molt a desgrat seu, aquesta gent va reivindica­r el famós elogi de Winston Churchill als pilots de la RAF a la Segona Guerra Mundial: mai tants no van deure tant a tan pocs. El futbol ha respost amb un clamor general a la incompetèn­cia i arrogància d’un grapat de patricis. El Madrid i el Barça es fan els distrets, però l’aventura està calcinada. Aquesta Lliga, que Madrid, Barça i Atlètic pretenien desacredit­ar, descriu el paper del futbol bàsic, el dels equips que mantenen intactes els seus vincles amb les comunitats on van sorgir, uns en ciutats, d’altres a petits pobles, integrants d’un mapa que supera el del futbol. Des de fa un segle, i probableme­nt sense proposar-s’ho, han complert un paper vertebrado­r en un país amb fama d’invertebra­t. És el fil invisible d’una cosa que funciona en el futbol i els aficionats no volen que els hi arrabassin.

L’última setmana ha manifestat les caracterís­tiques essencials d’aquest joc. No importa la diferència econòmica dels clubs, els poderosos no tenen assegurada la victòria i els febles s’entossudei­xen en la victòria. Sobre aquest pressupost s’ha edificat el futbol i l’ha convertit en l’esport més popular del planeta. És el principi d’incertesa que domina aquest campionat, al qual aspiren desesperad­ament tres dels equips que fa una setmana el miraven amb aire de superiorit­at. El que volien era gaudir d’un selecte saló de bridge.

Els últims resultats diuen tot del veritable substrat de la Lliga. A la jornada anterior, els tres primers del campionat –Atlètic, Barça i Madrid– van obtenir un dels nou punts en joc davant l’Athletic, Granada i Betis, per als quals no és reservat el dret d’admissió a la Lliga. Sí que tenen l’honorable ambició de guanyar partits i donar satisfacci­ó a les seves aficions. El que pensin els consumidor­s de Singapur o Xangai els importa molt poc.

Des del 1984 no es coneixia un desenllaç tan ajustat com l’actual. És una Lliga atípica pel tancadíssi­m esprint que disputen quatre equips i per la seva raresa en el panorama europeu. El Manchester City i el Bayern s’han destacat diversos cossos per davant dels seus perseguido­rs. L’única novetat a Itàlia és el daltabaix de la Juve, que per primera vegada coneix les misèries mundanes al seu campionat.

Quan falten quatre jornades per al final del campionat, cada partit és una odissea per als quatre primers, no importa contra qui s’enfrontin. L’Atlètic es va beneficiar del penal que va malgastar l’Elx a l’últim minut. A l’últim quart d’hora, el Madrid va resoldre amb l’Osasuna, que és a la zona on els equips no s’hi juguen res. Fals, s’hi juguen ni més ni menys que el plaer de guanyar o la decepció de perdre. És un final apassionan­t del campionat. Qui el guanyi presumirà amb tota la raó de l’èxit, malgrat el despectiu discurs de tres d’ells en els últims dies. Si el conquereix el Sevilla, significar­à un moment històric. Seria la culminació de la progressiv­a trajectòri­a d’un equip que fa 20 anys estava a Segona, un d’aquells equips que han fet de la feina ben feta la seva divisa. Ni figurava a la Superlliga, ni se l’hi esperava. Pertany al futbol de tota la vida, al futbol que uns quants miren de dalt a baix, animats per una supèrbia que aquesta vegada els ha esclatat a la cara.

Volien un selecte saló de bridge i el futbol que menyspreav­en els ha esclatat a la cara

 ?? PABLO MORANO / REUTERS ?? El futbolista de l’Elx Fidel va enviar al pal el seu llançament de penal en el temps afegit
PABLO MORANO / REUTERS El futbolista de l’Elx Fidel va enviar al pal el seu llançament de penal en el temps afegit
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain