La Vanguardia (Català-1ª edició)

2021: odissea a Sant Petersburg

El Barça intenta pair la derrota després d’una tornada accidentad­a

- LUIS BUXERES

Aquesta història comença als afores de Sant Petersburg. En una illa idíl·lica on nia el Sibur Arena. Allà, després de set anys de fam europea, el Barça va disposar divendres de la primera oportunita­t per classifica­r-se per a una final four de l’Eurolliga. I se’n va anar en orris de mala manera, amb el pitjor partit de l’era Jasikevici­us en el pitjor moment. El silenci al vestidor blaugrana després del xoc era sepulcral. Tot i que res a veure amb el que vindria després.

Aquesta història continua a l’aeroport de Pulkovo, poc més d’una hora després de la botzina final al Sibur Arena. L’arribada de l’expedició blaugrana sembla un funeral. El Barça encara disposa d’una oportunita­t més de visitar Colònia, però la sensació després de la segona derrota contra el Zenit és de desolació, com si l’equip ja estigués eliminat. Ningú no parla. Molts jugadors miren a terra. D’altres s’evadeixen amb el mòbil. El passeig fins a la porta d’embarcamen­t és lent i mut. La plantilla es comença a escampar quan arriba als voltants de la porta A08. Cadascú pel seu compte. El mòbil és l’únic interlocut­or. Ningú no bada boca i cada so a la terminal ressona com un tro. Fa por. Tot i que el malson no ha fet més que començar. Fa estona que la mitjanit és un simple record.

La història continua esperant una trucada que no arriba mai. L’avió, que ha dormit els últims 4 dies a Sant Petersburg precintat, no apareix. El retard sembla que comença a despertar la curiositat d’alguns. Malgrat que Mirotic continua amb la seva lectura i Gasol aporta serenitat i escolta música. Ha viscut moltes batalles i aquesta n’és una més. D’altres aixequen el cap i comencen a parlar entre ells. La terminal ja no és fantasmagò­rica, per bé que els passatgers brillen per la seva absència a aquelles hores de la matinada. El més inquiet és Jasikevici­us, que creua els braços al darrere de l’esquena i recorre la terminal esperant respostes. El lituà és tan afable com exigent. Un dels seus ajudants repassa el vídeo del partit. El

Barça necessita solucions també sobre el parquet, com han demostrat els quatre partits davant el resilient Zenit. El pròxim serà el definitiu.

La irrupció d’una dona amb armilla reflectora confirma que aquesta història és un drama. No s’enlairarà ningú més i el Barça és convidat amablement a abandonar la terminal. La nit no millora. Els responsabl­es de protocol s’esforcen en plena matinada per trobar un lloc per dormir per a l’expedició. No és fàcil i tarden un temps, però ho aconseguei­xen. Encara bo. El guionista escanya però no ofega i l’expedició torna al mateix hotel on s’han allotjat en aquesta aventura russa, no sense topar amb algun taxista que s’intenta passar de llest.

La història té un argument paral·lel, ja que s’ha obert la possibilit­at que el decisiu cinquè duel contra el Zenit, programat per dimarts, s’endarrerei­xi a dimecres perquè el Barça es pugui recuperar més bé. Algun telèfon treu fum. L’Eurolliga i l’ACB responen des de l’altra banda. S’alimenta el misteri, la decisió és qüestió d’hores.

La història principal fa estona que ha superat l’equador. Finalment els jugadors han pogut descansar. Se’n van a dormir sense saber quan podran arribar a casa però no hauran de matinar i podran descansar una mica. Són gairebé les tres de la matinada. La cancel·lació del vol té una part positiva. La plantilla sembla que ha paït la derrota de cop. Es detecta una certa millora en l’ambient i fins i tot n’hi ha que concedeixe­n un somriure. Hi ha cinquè partit i se’n comencen a adonar. La final four continua a les seves mans. No hi ha mal que per bé no vingui.

Aquesta història encara no s’acaba. Finalment el capítol final s’escriurà dimarts. No hi ha hagut ajornament i es manté la data inicial. El cinquè serà al Palau, on hi pot haver el gir de guió definitiu. Somriures o llàgrimes. Jasikevici­us ha de trobar la manera de contrarest­ar el Zenit i motivar els seus jugadors. Té temps. Aquesta odissea encara pot tenir final feliç. Com Notting Hill.

Jasikevici­us mira de recuperar anímicamen­t els seus homes de cara a la decisiva cita de dimarts

TORNADA UN DIA TARD La cancel·lació del vol va deixar algunes imatges inèdites però va servir per oblidar una mica la decepció

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain