La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

Durant un mes els esportiste­s d’elit musulmans celebren el Ramadà amb el respecte dels clubs i el suport dels seus nutricioni­stes

-

terioritza­ts els preceptes musulmans. “No costa gens. Tot és qüestió de cap”, assenyalen en el seu entorn. Tots dos juvenils es lleven a les cinc del matí per fer la primera ingesta del dia, que sol ser un esmorzar ric en fibra, fruita i, sobretot, molt de líquid.

També es lleven abans que surti el sol els altres dos futboliste­s musulmans menors d’edat que sí que resideixen a la Masia. A ells els preparen un pícnic amb dos entrepans que solen ser de tonyina o formatge acompanyat­s d’una barreta energètica i una mica de dolç. Després tornen a dormir fins a les 8.30 h, que és quan ja es preparen per afrontar el dia.

Tota aquesta pràctica religiosa pot comportar certes complicaci­ons en el rendiment dels esportiste­s. “Cal tenir en compte els canvis d’humor, les alteracion­s immunològi­ques, així com també la possible alteració del rendiment esportiu”, assenyala Sergi Mateo, el nutricioni­sta del Girona, equip que té dos futboliste­s musulmans a la primera plantilla. Són Mamadou Sylla i Ibra Kébé. “Nosaltres pesem els jugadors cada dia abans dels entrenamen­ts. També els preguntem quins àpats han fet, perquè no mengen al club. Cal posarlos els ulls damunt perquè mantinguin la composició corporal, ja que molts fan extres amb dolços típics de la cuina musulmana i això cal limitar-ho”, insisteix Mateo.

Un altre dels problemes recurrents és la deshidrata­ció. “Els quatre esportiste­s musulmans que tenim al CAR no beuen aigua ni s’esbandeixe­n amb aigua durant el dia. Per això quan es pon el sol trenquem el dejuni amb líquids, com ara una beguda isotònica, rica en sodi i minerals”, explica Saioa Segura, nutricioni­sta del CAR. “Després comencem amb la nutrició amb molts hidrats de carboni que trobem a l’arròs, la quinoa, la pasta o el cuscús. A la nit, en les hores prèvies abans d’anar a dormir després de resar l’última pregària del dia, s’emporten un mos que consta sobretot de plàtans, dàtils i flocs de civada. Al final el que busquem és la densitat energètica amb una aportació nutriciona­l”, destaca Segura.

Un altre dels problemes habituals a què s’enfronten els esportiste­s d’elit és el restrenyim­ent. Per això és molt necessari ingerir vegetals i de postres fruita fresca cada dia i fer estudis per saber el color de l’orina. “També els preguntem si tenen molta gana, la sensació de recuperaci­ó que tenen després dels entrenamen­ts, a més de fer una densitomet­ria, un tipus de radiografi­a de dosi baixa que mesura el calci i altres minerals als ossos”, assenyala Segura.

Quan acaba el Ramadà al CAR opten per fer una antropomet­ria, tècnica que permet analitzar la composició corporal i proporcion­alitat de cada persona per saber com afecten aquests factors al rendiment. Els elements centrals de l’antropomet­ria són l’alçada, el pes, les circumferè­ncies corporals, així com també la grossor del plec de la pell. L’objectiu? Poder unir les seves creences religioses amb la il·lusió de complir tots els seus somnis esportius.

Compleixen amb el dejuni, considerat un mètode de purificaci­ó amb què aconseguei­xen ser més forts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain