La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un Primer de Maig molt polític demana de frenar l’extrema dreta

Els sindicats animen els treballado­rs a votar a les eleccions de Madrid

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Al capdavant

El Primer de Maig va entrar en campanya. El primer que se celebra després del confinamen­t i de l’any de pandèmia va estar marcat aquest any per la presència (i la contesa) política. Tant a Madrid com a Barcelona.

D’entrada, un fet històric. Sis ministres del Govern central van acudir a la cita: les vice-presidente­s primera, Carmen Calvo, i tercera, Yolanda Díaz, així com els titulars de Drets Socials, Ione Belarra; Transports, José Luis Ábalos; Igualtat, Irene Montero; i Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes.

La presència de membres de l’Executiu en un acte que, com envia la tradició, els sindicats aprofiten per reivindica­r davant el govern de torn els drets de la classe treballado­ra pot semblar un contrasent­it. Però és una mostra més de com l’actual polaritzac­ió política obliga els diferents actors socials a elegir bàndol. I ahir les centrals sindicals es van posar al costat de l’Executiu progressis­ta per demanar la formació d’un front contra l’extrema dreta, a poques hores de les eleccions a la Comunitat de Madrid.

“Que cap treballado­r no es quedi a casa perquè les urnes dels barris populars s’omplin de vots i la dreta no ens doni duros a quatre pessetes”, va sentenciar Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT. “Ni un vot treballado­r a l’extrema dreta”, va clamar el secretari general de CC.OO., Unai Sordo, quan va finalitzar la seva intervenci­ó a la Puerta del Sol. Per Sordo, és necessari posar en marxa un nou contracte social, que “és la millor vacuna perquè les misèries morals de l’extrema dreta no convencin que el problema són els més pobres o els menors no acompanyat­s”.

No deixa de ser curiós que, sempre al terreny polític, Sordo i Álvarez coincidiss­in a apreciar el mateix referent internacio­nal: el president dels EUA, Joe Biden, pel seu pla de despesa pública, la pujada d’impostos a les grans fortunes i la pujada del salari mínim. A l’altre front, tots dos van instar a desmantell­ar la reforma laboral posada en marxa pel Partit Popular, perquè, segons la seva opinió, és la que ha permès les empreses posar en marxa “de manera abusiva” els acomiadame­nts durant l’emergència econòmica arran de la covid.

A Barcelona la manifestac­ió també va tenir un caràcter polític, no tant en l’eix dreta-esquerra, com pel fet que a Catalunya es lamenta l’absència d’un govern autonòmic que prengui les iniciative­s necessàrie­s en l’actual emergència econòmica, perquè “la gent no entén l’actual calendari polític”. “Que deixin de parlar de tant Consell per la República

L’abraçada

Pluja a Via Laietana

FET HISTÒRIC Per primera vegada sis ministres participen en la manifestac­ió sindical

REIVINDICA­CIÓ CC.OO. i la UGT tornen a reclamar desmantell­ar la reforma laboral del PP

BARCELONA Ros (UGT): “Que deixin de parlar del Consell de la República i que formin govern”

i situïn de manera clara una agenda social de gestió de la crisi”, va reclamar el secretari d’UGT Catalunya, Camil Ros. “Nosaltres volem un Govern, tot i que no sigui el que nosaltres volíem”, va afegir.

Per la seva part, el secretari de CC.OO. Catalunya, Javier Pacheco, va afirmar que la seva preferènci­a és que es formi un Govern d’esquerres, però també va lamentar que davant l’absència de la Generalita­t no és possible treballar en uns pressupost­os nous, i va recordar que els actuals es remunten a abans de la pandèmia.

En l’aspecte de les reivindica­cions econòmique­s, aquest any han cobrat especial relleu els ajustos d’ocupació anunciats per la banca, que els sindicats van atribuir d’“indecents”. Pacheco va qualificar de “vergonya” la decisió d’entitats com CaixaBank i BBVA de retallar milers de llocs de treball, després que aquestes empreses obtinguess­in milers de milions de beneficis. I, en el cas de Bankia, després que va ser rescatada amb els diners de tots els contribuen­ts. “No es poden convertir les filials bancàries en botigues de regal per aconseguir la tele o un mòbil”, va ironitzar Ros.

Referent al sector industrial, les centrals van lamentar el tancament de Nissan o Bosch sense presentar alternativ­es.

 ??  ?? Josep Maria Álvarez i Unai Sordo al capdavant de la marxa a Madrid. Darrere, Yolanda Díaz, José Ábalos i Carmen Calvo
Josep Maria Álvarez i Unai Sordo al capdavant de la marxa a Madrid. Darrere, Yolanda Díaz, José Ábalos i Carmen Calvo
 ?? DANI DUCH ?? El candidat de Podem a les eleccions de la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias, abraça la ministra de Treball, Yolanda Díaz, davant la mirada d’Unai Sordo, secretari de CC.OO.
DANI DUCH El candidat de Podem a les eleccions de la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias, abraça la ministra de Treball, Yolanda Díaz, davant la mirada d’Unai Sordo, secretari de CC.OO.
 ?? DANI DUCH CÉSAR RANGEL ?? Centenars de persones van anar ahir a prop de l’antic edifici de Correus a Barcelona per celebrar el dia del Treballado­r. Els sindicats van criticar la lentitud de formar el govern
DANI DUCH CÉSAR RANGEL Centenars de persones van anar ahir a prop de l’antic edifici de Correus a Barcelona per celebrar el dia del Treballado­r. Els sindicats van criticar la lentitud de formar el govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain