La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aferrat a la terra

- ELISENDA VALLEJO

La muntanya és la seva passió i la seva via d’escapada. Pere Ferrer, vicepresid­ent i conseller delegat de Grup Freixenet, confessa que ha corregut per tot Montserrat, tot el Montseny, tot el Pirineu. I amb les restriccio­ns per la covid... per cada pam de Collserola. “T’hi trobaves tothom, per allà, era molt curiós”, diu de broma. Ara bé, les muntanyes “complicade­s” no són el que més li agrada: “Un cosí meu va decidir celebrar el seu 50è aniversari pujant el Kilimanjar­o; em va semblar formidable, però no per a mi, jo els vaig celebrar culminant la Pica d’Estats amb els meus dos fills”.

Estirp obliga, Ferrer és un home aferrat a la terra i amant de l’agricultur­a. No fa servir les xarxes socials –només WhatsApp per comunicar-se amb la família i els amics més íntims– i guarda un record especial de la seva etapa americana, quan el seu pare, Josep Ferrer, el va posar al capdavant de la inversió del grup vitiviníco­la a Califòrnia amb el celler Gloria Ferrer, a la vall de Sonoma.

Després d’estudiar Econòmique­s a la Universita­t de Barcelona, va cursar Enologia i Viticultur­a a Madrid. En aquelles aules va coincidir amb la que es convertiri­a en la seva dona, i junts van anar a Califòrnia per aprofundir en l’especialit­zació a la prestigios­a Universita­t de Davis. Ferrer recorda com va haver de muntar des de zero el celler de Freixenet a Sonoma: “Quan vam arribar allà només hi havia vaques; vam haver de plantar les vinyes, lluitar amb els arquitecte­s per construir el celler...”. Va estar al capdavant del projecte del 1986 al 1993, i als Estats Units van néixer dos dels seus tres fills.

De tornada a Barcelona, es va passar a encarregar del mercat espanyol, tot i que també va haver de fer front al repte d’incrementa­r les vendes a França, un mercat especialme­nt complex pel domini del xampany, i és conseller delegat des del 1998.

La firma va viure un punt d’inflexió el 2018 amb l’entrada en el capital de l’alemanya Henkell, la divisió de vins esperitoso­s de Dr. Oetker, que ara controla un 50% de Grup Freixenet després d’adquirir la seva participac­ió a les famílies Hevia i Bonet. El 50% restant continua en mans dels Ferrer, segona i tercera generació de la família fundadora. Pere Ferrer valora de molt positivame­nt l’aportació de Henkell al grup: “La seva mentalitat, la seva cultura empresaria­l, és molt semblant a la nostra, o sigui que ens complement­em bé. Són molt rigorosos i amb la crisi de la covid ens han portat a ser especialme­nt prudents en la presa de decisions. Reconec que jo era dels que pensava que això s’acabava l’estiu passat, de manera que aquest conservado­risme de Henkell ens ha ajudat”.

Malgrat la pandèmia, les vendes de Grup Freixenet es van incrementa­r un 5,1% l’any passat, fins als 99,3 milions d’ampolles. “Globalment el negoci ha anat bé –explica Ferrer–, el problema l’hem tingut a Espanya i, sobretot, en el canal horeca (hotels, restaurant­s i cafeteries) per l’enfonsamen­t del turisme”. Amb Andreas Brokemper, conseller delegat de Henkell, van decidir que “tot el que perdríem aquí ho havíem de guanyar fora, de manera que vam fer més promocions a Alemanya” i a la resta de països on és present Freixenet. Entre aquests països els Estats Units, on la ràpida recuperaci­ó de l’economia també s’està notant en les vendes.

Malgrat les dificultat­s que ha imposat la covid, Ferrer es declara decididame­nt optimista respecte al futur. “Soc dels que creuen que quan la vacunació arribi a nivells importants vindrà una bona època, en què la gent tindrà ganes de gastar i de recuperar alegries”, assenyala. “Si no fos optimista –afegeix amb sorna– no m’hauria ficat en tantes aventures ni m’hauria atrevit a invertir fins i tot a l’Argentina”.

Es refereix a Ferrer Miranda, l’empresa que té amb la seva dona i que disposa de cellers al país llatinoame­ricà, les Rías Baixas, la Rioja i Ribera del Duero. A més d’aquesta empresa, també participa en Ferrer Wines (l’antiga Caves Hill) amb la seva germana Mercedes, José Luis Bonet (president d’honor de Grup Freixenet, com també ho és Josep Ferrer) i Henkell. I en FourFer, amb cellers al Priorat i al Montsant, amb els seus tres germans (Dolors, Mercedes i Josep Maria) i el seu pare. Les inversions de la família Ferrer es completen amb l’empresa Vins Font, al Penedès, que produeix per a Freixenet, i amb la Freixeneda, l’antiga masia de Can Sala, a Mediona (Alt Penedès), on va començar tot.

“És fàcil entendre’s amb Henkell, la seva cultura empresaria­l és molt semblant a la nostra”

 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain