La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esquerra fa marxa enrere i rebutja ara per ara un Govern en solitari

Junts nega que hi hagi cap “punt d’inflexió” després de la cita a Lledoners

- ÀLEX TORT IÑAKI PARDO TORREGROSA

Tant ha intentat Esquerra collar Junts posant com a data límit el Primer de Maig per accelerar l’entesa, que ahir, davant la serenor dels postconver­gents, va haver de frenar en sec deixant marcats els neumàtics a l’asfalt. Els de Carles Puigdemont controlen el ritme a pas de bou de la negociació des del primer dia i han provocat que els republican­s es desdiguin de la seva voluntat de començar converses per garantir els suports necessaris per a un Govern en solitari.

Per justificar la seva decisió, ERC va al·legar que havia identifica­t un “canvi de tendència” en les converses amb JxCat després de la segona reunió a la presó de Lledoners, que es va celebrar dissabte, i aquell ultimàtum. Que aquella trobada havia estat “un punt de d’inflexió”, va dir la portaveu dels republican­s, Marta Vilalta, fins al punt que “en els pròxims dies” o “hores” podria haver-hi un principi d’acord per governar plegats a la Generalita­t. “Podem afirmar, això sí, amb certa prudència, que aquest cap de setmana ha estat un punt d’inflexió en la direcció adequada”, va dir concretame­nt.

Però Junts, com Sant Pere, va negar tres vegades Esquerra. Elsa Artadi, vicepresid­enta i portaveu de la formació, va dir que no han rebut cap ultimàtum en les cites, que no hi ha hagut “punt d’inflexió” perquè “no hi ha hagut ni un abans ni un després de l’1 de maig”, i que no dona per fet l’acord en cap cas. Així, va donar a entendre que si la seva homòloga republican­a havia fet servir aquella expressió era “per la necessitat de justificar un ultimàtum que no hi era a les reunions, però sí als mitjans”.

I si els republican­s apuntaven que el pacte pot ser aviat, els postconver­gents van desinflar aquesta possibilit­at de seguida en assegurar que “l’única data límit” és el 26 de maig, quan, si no hi ha un nou inquilí al Palau de la Generalita­t, es dissoldria de forma automàtica el Parlament i es posaria fi a la XIII legislatur­a per tornar a votar al juliol. “L’acord pot ser en tres dies o en 23”, va replicar Artadi davant la urgència d’ERC, tot aigualint el que uns minuts abans havia afirmat la portaveu republican­a.

En tot cas, Vilalta va assegurar que Esquerra no explorarà ara per ara cap altra opció a la de governar al costat dels postconver­gents, que asseveren al seu torn que no han rebut cap altra proposta que no sigui la de formar un executiu de coalició. “Estem a prop de formalitza­r el suport del 52%” de vots independen­tistes obtinguts en les eleccions del 14 de febrer, va afegir la republican­a, que també va constatar que Junts necessita marge de temps. “De moment, no explorarem cap alternativ­a, com el Govern en solitari amb el suport de Junts per Catalunya”, possibilit­at que Jordi Sànchez, secretari general de JxCat, va dibuixar en una entrevista a La Vanguardia a començamen­ts d’abril, “però no podem descartar del tot aquest escenari de futur”.

Però ERC va evitar en tot moment explicar quins eren els avenços que s’havien donat a Lledoners com per repensar –altra vegada– l’estratègia negociador­a. De fet, l’acord en l’estructura de Govern segueix a les beceroles, perquè ERC està pendent encara de la contraprop­osta de JxCat –que es retornarà a Aragonès “en breu”, segons Artadi–. I pel que fa a l’estratègia independen­tista i el

Els postconver­gents consultara­n qualsevol decisió de l’executiva sobre l’investidur­a als seus militants

paper del Consell per la República, ocupen bona part de les discussion­s dels dos equips negociador­s sense que s’albiri encara una entesa de mínims per poder donar aquest capítol per tancat de forma definitiva.

A més, l’executiva de Junts va aprovar ahir que qualsevol acord que s’assoleixi amb ERC o qualsevol decisió que adopti la direcció del partit sobre la investidur­a haurà de comptar amb l’aval dels més de 6.000 militants que tenen ara registrats. No obstant això, encara no s’ha concretat com es farà la consulta. El que sí sembla segur és que no s’aprofitarà el congrés extraordin­ari de dissabte, on Puigdemont i Sànchez marcaran perfil polític, per escollir la presidènci­a del consell nacional i altres càrrecs. Cada cosa al seu temps.

 ?? MARC PUIG / ACN ?? Vilalta ahir durant la roda de premsa d’ERC, que va celebrar-se poc abans que la de Junts
MARC PUIG / ACN Vilalta ahir durant la roda de premsa d’ERC, que va celebrar-se poc abans que la de Junts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain