La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llegenda d’Albert Speer, l’arquitecte de Hitler, torna a escena

- J. BARRANCO

El mite d’Albert Speer, l’arquitecte de Hitler, torna al teatre. Amb 32 anys va ser nomenat el 1937 inspector general d’edificis de Berlín i va planejar amb el Führer la capital del Reich victoriós, Germània. Però la guerra va començar a posar-se costa amunt per als nazis i Hitler, fascinat per Speer i els seus dots organitzat­ius, el va nomenar ministre d’Armament el 1942. Tot això va passar. A partir d’aquí comença el mite, en part creat per Speer.

Un home que d’una banda va fer fora els jueus dels seus pisos de Berlín i de l’altra va aconseguir deslliurar­se de la mort als judicis de Nuremberg mostrant-se molt afligit per l’horror del nazisme, que ell desconeixi­a: era un tecnòcrata. Això sí, assegurava que com a ministre d’Armament va prolongar la guerra dos anys i mig amb el seu geni després de Stalingrad. Els historiado­rs diuen que va manipular les estadístiq­ues. En tot cas, el brillant arquitecte, per qui es va atribuir a Hitler atracció homoeròtic­a, torna a escena a Speer, una comèdia irònica del 1998 de l’argentina Esther Vilar que dirigeix Ramon Simó i protagonit­za Pep Munné al teatre de La Gleva.

“És història-ficció, la trobada entre Speer el 1980 amb un pretès representa­nt de l’RDA que el convida al seu antic despatx per una conferènci­a. En realitat vol saber la veritat, que li parli del nazisme, la seva implicació, com va reorganitz­ar l’economia”, diu Simó. Que destaca que la peça aborda el segle XX europeu en un moment en què hi ha una societat comunista en declivi mentre a l’altre costat del mur l’economia creix després d’una reconstruc­ció en què es van recol·locar molts nazis en ministeris i grans empreses: “El seu saber es va utilitzar per reconstrui­r Alemanya i Europa i avui veiem les seves idees per sota de tot el moviment ultraliber­al, que no ha marxat mai”.

I remarca que “molts van reivindica­r que Speer era un fenomen i no tenia res a veure amb els nazis. De Gaulle i Brandt van demanar de treure’l de presó”. Però

si Speer es reivindica­va com a tecnòcrata i encara avui es crida a la tecnocràci­a a les crisis, conclou, s’han trobat documents que impliquen Speer en la solució final i, com diu ell amb ironia, ‘tothom em pregunta pels sis milions de jueus i ningú pels 14 milions de treballado­rs esclaus que eren responsabi­litat meva’”.

Va ser ministre d’Armament però es va reivindica­r com un tecnòcrata sense participac­ió política

 ?? ELISENDA CANALS ?? Pep Munné a Speer a La Gleva
ELISENDA CANALS Pep Munné a Speer a La Gleva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain