La Vanguardia (Català-1ª edició)

ESPORTS SENSE FRONTERES

-

o rk

UNA QÜESTIÓ DE CASTA

No va guanyar Essential Quality, el cavall de l’emir de Dubai i favorit, ni Kendrick Carmouche, el genet negre que aspirava a ser el primer en més d’un segle. Els honors van ser per a Medina Spirit i el seu entrenador Bob Raffert, potser considerat el millor de la història, per a qui va ser la setena muntura que porta al podi de Churchill Downs en la seva carrera. Bourbonic, el cavall de Carmouche, va acabar en tretzè lloc, i ja ha passat més d’un segle des que un joquei negre va guanyar el derbi. Però tindrà altres oportunita­ts, perquè és considerat un dels millors de la professió. El seu pare, Sylvester, va guanyar mes de set-centes curses i seixanta milions de dòlars en premis fins que un dia va fer la murriada de voler aprofitar-se de la boira, esperar amagat en un revolt fins que passessin els altres competidor­s i guanyar així la cursa. La sanció va ser exemplar i li van retirar la llicència per deu anys. el 1921 i el 2000. Dissabte Kendrick Carmouche va ser el primer a competir-hi des del 2013.

Arran de l’assassinat de Taylor, la comunitat negra ha organitzat actes de protesta a l’hipòdrom i ha demanat que el gran esdevenime­nt de la ciutat s’ampliï a tots els habitants, en comptes de ser un privilegi exclusiu de les classes adinerades que poden pagar el preu desorbitat de les entrades (i de l’aparcament) i es vesteixen a l’estil de Scarlett O’Hara, amb pameles i vestits florits, o amb frac gris i una flor a la solapa (i un julepe de menta a la mà). Una de les propostes és traslladar part dels festejos de la setmana als guetos negres per atreure turistes i injectar diners.

Kentucky, amb governador demòcrata i legislatur­a republican­a, de moment és l’únic estat que ha facilitat el dret a votar després de les eleccions del novembre. Però els problemes racials continuen molt presents, i el món tancat dels cavalls només n’és un petit exemple. És un univers de blancs, des dels ramaders i propietari­s fins als genets i espectador­s, com es descobreix de seguida a Churchill Downs. Les protestes, ja sigui contra la policia o l’emir de Dubai, tenen poc efecte.

Kentucky és el vell sud de les esglésies i les banderes confederad­es, un estat rural i conservado­r de pàtria, llei i ordre on Trump tenia (i té) moltíssims fans, amb alguna cosa més que vestigis del racisme que ja va patir Cassius Clay, el seu ciutadà més cèlebre. El dia del derbi és un frenesí de colors i d’olors, els roses, taronges i blau cel dels vestits de les dames, el tabac dels cigars i la menta del julepe. Aquest julepe que és símbol de llibertat, com la canya a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain