La Vanguardia (Català-1ª edició)

Norwegian preveu fer fora el 85% de la plantilla a Espanya i deixa el Prat

L’aerolínia planeja 1.200 acomiadame­nts i mantindria les bases d’Alacant i Màlaga

- MAITE GUTIÉRREZ

L’aerolínia escandinav­a Norwegian planeja acomiadar el 85% de la seva plantilla de pilots i tripulants de cabina a Espanya, reducció que afectaria un total de 1.191 treballado­rs, van confirmar ahir fonts de l’empresa. Es converteix així en la primera companyia aèria que planteja un ERO a Espanya després de la crisi de la pandèmia, que manté el sector de l’aviació sota mínims històrics. Si es confirmar, es tractaria a més d’un dels expedients de regulació d’ocupació més grans de la indústria aèria al país, després de l’efectuat per Iberia fa ja gairebé una dècada.

La decisió arriba després d’un any d’intenses turbulènci­es financeres per a la companyia que dirigeix Jacob Schram, amb un rescat públic del Govern noruec, processos de concurs de creditors i reestructu­ració del deute, que a finals de l’any passat superava els 3.700 milions d’euros.

Però la precària situació que arrossega no ha evitat la sorpresa i l’enuig de la plantilla a Espanya. “Que tindríem un ERO ja es veia venir, però no ens imaginàvem aquesta magnitud”, comenten fonts sindicals. Els sindicats Sepla i USO van rebutjar ahir els plans de l’aerolínia i van lamentar la seva intenció de tancar de manera definitiva tres de les seves cinc bases a Espanya, les de Barcelona, Gran Canària i Tenerife Sud, just a les portes de l’estiu i quan el procés de vacunació a tot Europa comença a accelerar. Norwegian només mantindria, doncs, les bases de Màlaga i Alacant amb un avió cada una aquest estiu, que s’ampliarien a tres per base el 2022.

El cop més fort se l’emportarà l’aeroport del Prat, on Norwegian té fins ara la seva base més gran a Espanya, amb més de 600 treballado­rs, gairebé la meitat de tota la plantilla al país. A començamen­ts de gener l’empresa ja va comunicar que abandonava els vols interconti­nentals, en què Barcelona tenia un paper crucial des del 2014, quan va iniciar les seves operacions de llarg radi a l’aeroport. Aquest pas ja augurava un futur incert per a aquesta part de la seva plantilla, temors que s’han confirmat i estès més enllà del que s’esperaven pels empleats. Els acomiadame­nts plantejats afectarien també els tripulants que treballen en les rutes de curta i mitjana distància. Amb tot, la companyia preveu continuar volant a Barcelona des de les seves bases als països nòrdics i mantenir una part dels serveis administra­tius a les oficines de la ciutat.

Norwegian engloba el seu pla d’acomiadame­nts dins d’un procés de reestructu­ració global per evitar la fallida de l’empresa. Fonts de la companyia indiquen que la reducció de plantilla s’està duent a terme “en tots i cadascun dels mercats” on ja tenia operacions: els països nòrdics, el Regne Unit, els Estats Units, Itàlia i França. La previsió és disminuir de manera dràstica les seves operacions a tots els mercats però

CONSEQÜÈNC­IES DE L’ERO El Govern central avaluarà si la companyia ha de tornar diners dels ERTO que ha aplicat

preservar al màxim la plantilla i les bases a Noruega i els altres països escandinau­s. “Sabem que estan contractan­t personal en aquells països mentre aquí volen fer fora gairebé tota la plantilla”, denuncien representa­nts dels treballado­rs.

Els sindicats estan pendents també de l’anàlisi del Govern central sobre el futur ERO. La majoria de la plantilla a Espanya està en ERTO des del març del 2020. En cas d’efectuar-se els acomiadame­nts, el Govern avaluarà si l’aerolínia ha de tornar les exoneracio­ns de les quals s’ha beneficiat a l’haver-se acollit a un expedient temporal de regulació d’ocupació. Està previst que la taula negociador­a entre empresa i sindicats es formalitzi avui mateix i a partir d’aquí es donaran un mes per concloure les converses.

La caiguda sense precedents del trànsit aeri a causa de la pan

LA BASE MÉS GRAN AL PAÍS Amb més de 600 pilots i personal de cabina, Barcelona tanca, però continuen oficines i vols

2021 de l’activitat fabril fa que els economiste­s consultats creguin que les regions més industrial­s podrien ser les primeres a sortir de la crisi. En les previsions de la Cambra de Barcelona de la setmana passada s’advertia que a Catalunya mentre els serveis recuperara­n només part de l’activitat perduda el 2021, “la indústria se situarà a prop del nivell precrisi”.

El comportame­nt esperat a Espanya i Catalunya és similar al de la resta de l’eurozona, on el PMI es va situar en 62,9 punts, amb la qual cosa també assoleix el seu màxim des del juny del 1997, quan va començar l’enquesta.

“Tots els contactes que tenim amb les empreses industrial­s a Europa ens diuen que estan col·lapsades per l’alta demanda que supera l’oferta”, assegura Jaume Puig. Un altre exemple de l’estirada de la indústria que supera les expectativ­es és la falta de semiconduc­tors per a la indústria, que ha arribat a paralitzar algunes fàbriques.

 ??  ?? Norwegian té a Barcelona la seva base espanyola més gran, que ara preveu tancar definitiva­ment
Norwegian té a Barcelona la seva base espanyola més gran, que ara preveu tancar definitiva­ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain