La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llibertat d’Ayuso

- Jordi Juan Director

L’efecte de l’aleteig de la famosa papallona murciana continua causant huracans i ja veurem com acaba. La tragèdia que s’entreveia a les files socialiste­s aquestes últimes setmanes es va consumar ahir, i el PP d’Isabel Díaz Ayuso va envestir les esquerres amb una victòria inapel·lable. Tot li ha sortit malament al PSOE des de l’intent de desbancar mitjançant una moció de censura el president regional de Múrcia. En primer lloc, va fallar l’operació pactada amb Cs, després el PP va avançar eleccions a Madrid i ahir les va guanyar amb una gran rotunditat. Però pot ser que això no acabi aquí. Els populars poden tenir la temptació d’avançar eleccions a Andalusia amb l’excusa que el seu principal soci en aquella comunitat, Ciutadans, és en crisi total després de passar de 26 diputats a cap en les eleccions madrilenye­s.

El Govern de Pedro Sánchez, que ha patit un llarg calvari amb la pandèmia, se les prometia molt felices amb la desescalad­a d’aquestes properes setmanes (diumenge acaba l’estat d’alarma) i amb l’arribada dels milions dels fons Next Generation. Però el full de ruta li pot reescriure a partir d’ara el PP de Pablo Casado.

De tota manera, una vegada l’eufòria de la victòria d’ahir s’apagui, caldrà veure si aquest missatge que ha calat tan bé a Madrid i en l’actual context pandèmic és extrapolab­le a tot Espanya. Veure els simpatitza­nts populars corejar ahir la paraula “llibertat” al carrer Génova no ens sembla el començamen­t d’una nova revolució que s’estengui per tot el territori espanyol, sinó més aviat ens sembla fruit de l’habilitat de la dirigent popular per captar l’enuig de molts ciutadans per la situació que hem viscut l’últim any. Davant d’això, l’esquerra no ha sabut fer-li front.

L’aposta moderada i assenyada d’Ángel Gabilondo podia tenir sentit, però una vegada va irrompre Pablo Iglesias i la campanya es va radicalitz­ar, la noció de “llibertat” d’Ayuso va guanyar la de “democràcia” de l’esquerra. I Vox? El PP ha guanyat amb tanta diferència que el seu concurs és intranscen­dent. Això fa encara més gran la victòria del PP.

Només faltava la retirada d’Iglesias de la política. I pensar que tot va començar per una moció a Múrcia.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain