La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escòcia vol ser la Nova Zelanda europea o la Dinamarca britànica

-

glaterra va ser una mena de salvatge oest, un territori de bandits i lladres de bestiar, forts i torres de vigilància. El Scexit no reconstrui­ria aquest passat, però crearia problemes.

L’SNP s’ha convertit en l’última dècada i mitja en una espècie de partit únic a Escòcia, havent incorporat a la seva causa centenars de milers d’antics votants laboristes (molts descendent­s d’immigrants asiàtics o treballado­rs de les drassanes i indústries pesants) desencisat­s amb el gir al centre en temps de Blair i la guerra de l’Iraq.

El nou líder del Labour, Anas Sarwar, fill del governador de la província pakistanes­a de Panjab, ha doblat la seva popularita­t els dos mesos que fa que ocupa el càrrec, i amenaça d’arrabassar als tories la posició de segona força legislativ­a. Però li queda una llarguíssi­ma tirada per recórrer. Els nacionalis­tes han aconseguit en els seus tres mandats consecutiu­s notables fites.

A Escòcia no es paguen peatges, ni la universita­t, les guarderies, les medicines, el dentista, els dinars per a alumnes de primària i l’atenció als ancians són de franc, durant la pandèmia han estat congelats els desnonamen­ts, els salaris dels funcionari­s públics han augmentat d’acord amb la inflació i els del personal sanitari, un 4%. És un país amb un esperit col·lectivista i socialista a qui li agrada compararse amb Dinamarca i voldria ser la Nova Zelanda europea, progressis­ta, respectat i objecte d’admiració. Però també té greus problemes, com el deterioram­ent de la sanitat i educació públiques, les drogues, l’analfabeti­sme, la baixa expectativ­a de vida, molts dels quals conseqüènc­ia encara de la urbanitzac­ió massiva durant de la revolució industrial i el creixement desbordat entre 1760 i 1830, que va superar les infraestru­ctures i va generar una insalubrit­at que no s’ha pogut remeiar del tot.

“Hem de viure i actuar com si ja fóssim independen­ts, amb la il·lusió d’un país que acaba de néixer”, diu Nicola Sturgeon, artífex (juntament amb Alex Samond) de la construcci­ó d’un nacionalis­me atípic socialdemò­crata, de centre esquerra, proimmigra­ció i antiarmes nuclears, que es comporta més com un moviment que com un partit, capaç de desafiar les regles de la gravetat política i mantenirse en el poder.

La qüestió és què farà quan Johnson li digui que no a un nou referèndum. Cada vegada té més partidaris la via catalana d’una consulta no sancionada que desafiaria Londres i la UE, i podria ser boicotejad­a pel bloc unionista. La seva esperança és que l’envit no acabés de la mateixa manera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain