La Vanguardia (Català-1ª edició)

El corrent anti-Trump torna a presentar batalla pel Partit Republicà

Cheney, a la corda fluixa després d’acusar l’expresiden­t d’“enverinar” la democràcia

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La batalla per l’ànima del Partit Republicà ha entrat en un nou punt d’ebullició, potser el definitiu per determinar el seu rumb de cara a les eleccions legislativ­es del 2022, la cita que tothom té al cap a Washington. Mentre els partidaris de Donald Trump s’estimen més tancar els ulls a les seves mentides sobre les presidenci­als del 2020, la congressis­ta Liz Cheney, representa­nt del corrent crític, es nega a callar. I aquesta vegada li pot costar el càrrec.

L’expresiden­t Trump, sosté la congressis­ta republican­a, està “enverinant” la democràcia amb les seves insídies. “Les eleccions presidenci­als no van ser robades. Qualsevol que digui això està difonent la gran mentida, girant l’esquena a l’Estat de dret i enverinant el nostre sistema democràtic”, va tuitejar Cheney dilluns poc després que Trump utilitzés aquest terme en un comunicat per referir-se a les últimes eleccions.

La immediata rèplica de l’expresiden­t, que s’ha conjurat perquè no torni a presentar-se a unes eleccions a Wyoming, no va intimidar la congressis­ta, filla de l’exvicepres­ident Dick Cheney (2001-2008). “No podem blanquejar el que va passar el 6 de gener o perpetuar la gran mentida de Trump. És una amenaça contra la democràcia. El que va fer el 6 de gener va ser una línia que no s’ha de traspassar”, va insistir en un acte en Geòrgia.

És possible, però, que sigui la mateixa Cheney qui hagi creuat una línia dins del seu propi partit. A diferència del que va succeir al gener, quan va votar a favor del segon impeachmen­t de Trump, i el líder republicà a la Cambra de Representa­nts, Kevin McCarthy, la va salvar de la fúria dels seus col·legues, aquesta vegada no ha sortit a defensar-la. Al contrari. Alguns congressis­tes estan “preocupats” sobre la seva capacitat per exercir la feina en el grup conservado­r o “propagar el missatge”, va dir ahir a Fox News. “Hauríem de treballar junts en lloc d’atacar-nos entre nosaltres”.

Les declaracio­ns de McCarthy deixen clar que Cheney –amb qui no ha comparegut en públic des de fa setmanes, des de la seva última picabarall­a sobre Trump– és a la corda fluixa. Algunes fonts apunten que ja li estan buscant una substituta del corrent trumpista per rellevar-la de les seves tasques en el grup republicà a la Cambra de Representa­nts, on és la tercera membre de més rang.

En realitat, el corrent antiTrump és, cada dia que passa, més petit. Només una desena de conservado­rs va donar suport al seu últim impeachmen­t a la Cambra Baixa; i set ho van fer al Senat. Si pocs van ser els càrrecs públics republican­s que es van atrevir a qüestionar que les eleccions del 2020 van ser –com defensa Trump sense proves i en contra del veredicte de desenes de jutges– un gran frau, encara menys són els que han continuat marcant distàncies amb ell.

Tant Mitch McConnell, líder republicà al Senat, com el mateix McCarthy van acusar l’expresiden­t d’incitar a la insurrecci­ó del 6 de gener, però han optat finalment per girar full i apostar per l’estratègia de mantenir unit el partit tant sí com no de cara a les legislativ­es de novembre del 2022. La tirada de Trump entre les bases republican­es és un poderós al·licient per no qüestionar les paraules de l’expresiden­t ni valorar si, com adverteix Cheney, poden erosionar perillosam­ent la democràcia nord-americana i la fe dels ciutadans dels EUA en les seves institucio­ns.

Les esbroncade­s patides pel senador

La congressis­ta podria ser defenestra­da per les crítiques a la “gran mentida” de l’exinquilí de la Casa Blanca

Mitt Romney, fallit candidat presidenci­al el 2012, il·lustren el gir que del Partit Republicà els últims anys. “Traïdor!”, “¡comunista!”, li van cridar els delegats del seu partit el cap de setmana a Utah, l’estat que representa. “No els fa vergonya?”, va respondre el senador, que va provar d’arreglar-ho dient que no calla el que pensa del “caràcter” de l’expresiden­t, però que no és “cap fanàtic” de Joe Biden.

Les esbroncade­s a Romney, l’únic senador republicà que va donar suport a tots dos impeachmen­ts de Trump, han rebut més atenció que l’advertènci­a llançada aquests dies per l’expresiden­t George W. Bush: si els republican­s es llancen als braços de polítiques excloents, adverteix el 43è president, “no hi haurà partit”, perquè “no guanyarà res”.

 ?? MELINA MARA / EFE / ARXIU ?? Liz Cheney esperant dimecres passat l’arribada del president Biden a la sessió conjunta del Congrés
MELINA MARA / EFE / ARXIU Liz Cheney esperant dimecres passat l’arribada del president Biden a la sessió conjunta del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain