La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bukele rebutja l’alarma al món per la deriva autoritàri­a

El líder salvadoren­c al·lega la seva gran majoria per canviar la cúpula judicial

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

“A la fi estem construint una nova història”. El president salvadoren­c, Najib Bukele, es considera l’elegit per transforma­r un sistema polític que ha fet del Salvador un dels països més pobres de Llatinoamè­rica. Bukele rebutja les acusacions internacio­nals d’autoritari­sme plogudes des que dissabte el seu partit, Noves Idees (NI), prengués el control del Parlament i destituís el fiscal general i els cinc magistrats de la Sala Constituci­onal del Tribunal Suprem, inclòs el president del màxim òrgan judicial.

“El poble no ens va manar negociar. Se’n van. Tots”. Va ser una de les respostes de Bukele. “Aquí ens va costar 30 anys fer fora el règim que ens tenia en la misèria, en la corrupció, en la insegureta­t i en la desesperan­ça. Negociaven amb la vida del poble i ordenaven assassinat­s des de les institucio­ns”, va tuitejar. “Si l’oposició guanya a Veneçuela, deixarien el Tribunal i Fiscal del chavisme”, es va qüestionar.

Alhora, Bukele pujava a les xarxes socials un vídeo que dibuixa un El Salvador idíl·lic i modern, que conclou amb la frase que inicia aquesta crònica. No obstant això, el nombre de pobres va augmentar un 6% el 2020. L’índex de pobresa se situa ja al 36% i l’èxode d’immigrants cap als EUA no cessa.

El populista Bukele, de 39 anys, va arribar al poder el 2019 amb un inclassifi­cable discurs antisistem­a, però no va aconseguir controlar l’Assemblea Legislativ­a fins dissabte, quan es va constituir la nova Cambra després de les eleccions parlamentà­ries del febrer, on el NI va obtenir 56 diputats, els dos terços necessaris per canviar el poder judicial. I Bukele no va esperar ni un segon, ja que la renovació del Suprem es va fer a la sessió constituti­va parlamentà­ria, amb el suport extra de tres petits partits que donen suport al Govern en una aliança que el febrer va superar el 75% dels vots.

Hores després, els EUA, la UE o l’OEA alertaven del risc de deriva autoritàri­a i cridaven Bukele a respectar la separació de poders. El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va telefonar al mandatari per expressar-li la “profunda preocupaci­ó” de la Casa Blanca i la vicepresid­enta dels Estats Units, Kamala Harris, va tuitejar que “un poder judicial independen­t és fonamental per a una democràcia sana i per a una economia forta”. La intervenci­ó de Harris és rellevant perquè el president Joe Biden li ha encarregat la gestió de la crisi migratòria amb Mèxic i el triangle nord-centreamer­icà –El Salvador,

ment (75% dels vots) per una nova Assemblea i que al cap i a la fi continuïn els mateixos funcionari­s?”, va agregar el president, exmilitant de l’esquerrà FMLN –antiga guerrilla–, que amb l’ultradretà Arena es van repartir el poder des del final de la guerra civil, el 1992, i van constituir el que el president qualifica de “règim” que va tenir els salvadoren­cs “en la misèria 30 anys”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain