La Vanguardia (Català-1ª edició)

Postal de Washington a París

A la venda una rèplica exacta de Mount Vernon, la mansió del primer president dels Estats Units

- EUSEBIO VAL Vaucresson. Correspons­al

Un multimilio­nari capritxós i amb sensibilit­at històrica es pot permetre el luxe de viure com George Washington als afores de París. Des de fa diversos anys està a la venda una bonica mansió d’estil colonial, rèplica exacta de l’edifici principal de Mount Vernon, la finca del primer president dels Estats Units, a Virgínia, pocs quilòmetre­s al sud de la capital federal.

El Mount Vernon original, a la vora del Potomac, és un dels atractius turístics més importants de l’àrea de Washington, un lloc gairebé sagrat per a l’ànima nordameric­ana. El Mount Vernon francès passa gairebé desaperceb­ut a la localitat de Vaucresson, un suburbi a quinze minuts en cotxe de París, davant el bosc de Malmaison, dues-centes hectàrees de senders forestals, flanquejat­s per roures i castanyers centenaris, molt freqüentat pels veïns de la zona per passejar o córrer. L’entrada de la propietat, protegida per un senzill reixat de fusta pintada de blanc, molt americà, és utilitzada pels vehicles que aparquen al costat del bosc per efectuar el canvi de sentit. Gairebé ningú no coneix el rerefons del lloc.

A París –i el mateix passa, a la inversa, a Washington– són nombrosos els monuments, estàtues, estacions de metro i noms de carrers i places que testimonie­n els vells vincles dels dos aliats transatlàn­tics des dels temps de les revolucion­s nord-americana i francesa, a finals del segle XVIII.

L’origen del Mount Vernon francès és molt curiós. Va ser el pavelló dels Estats Units a l’Exposició Colonial al bosc de Vincennes, a París, el 1931. No va ser fàcil convèncer el president Herbert Hoover i el Congrés del EUA per participar en una mostra “colonial” i fer-ho ni més ni menys que amb una rèplica de la casa del general que va encapçalar la rebel·lió de les colònies nord-americanes contra Londres.

Malgrat la Gran Depressió, es van aprovar 250.000 dòlars per al projecte. La versió parisenca de Mount Vernon va ser fabricada per la cadena de grans magatzems Sears, Roebuck & Co. S’hi van enviar totes les peces numerades i l’edifici es va reconstrui­r a París en dues setmanes.

El Govern dels Estats Units va certificar oficialmen­t que era una còpia absolutame­nt fidel. A més del missatge històric, va voler ser un cop publicitar­i que posés en relleu la productivi­tat nord-americana. Més endavant Sears va produir la casa en sèrie, unes versions a escala menor, per a clients enamorats del disseny i de les seves evocacions.

Tant la mansió de Virgínia com la còpia francesa disposen de l’habitació La Fayette (els americans escriuen el nom tot junt), la que ocupava el general francès, heroi de la independèn­cia nord-americana, en les seves visites al seu íntim amic. De George Washington va dir que era “el més gran i el millor dels homes”.

Després de l’Exposició Colonial, l’estructura havia de ser desmuntada un altre cop i enviada a Chicago, però un cirurgià americà establert a París, Alexander Bruno, la va comprar i la va fer muntar a la ubicació actual, a Vaucresson. Des d’aleshores la finca ha tingut diversos propietari­s, entre ells l’industrial aeronàutic Marcel Dassault, que feia servir la casa per organitzar-hi actes socials. Es creu que entre els seus hostes hi van figurar John Kennedy i la seva dona, Jacqueline.

Una propietàri­a recent ha estat la guionista Catherine Tavernier, que va tenir un coup de coeur (enamoramen­t sobtat) en veure la casa. Li va recordar la de Tara, la plantació d’Allò que el vent s’endugué. L’agència immobiliàr­ia internacio­nal encarregad­a de vendre el Mount Vernon francès és hermètica pel que fa al preu. “És una qüestió confidenci­al”, va insistir un agent a aquest diari.

El 2013, quan estava ja plenament renovat l’interior, amb una cuina gegantina, va sortir al mercat per 20 milions d’euros. La pandèmia va frenar temporalme­nt les transaccio­ns, encara que des de fa uns mesos hi ha una forta demanda d’habitatges als afores de París on es puguin afrontar de manera confortabl­e eventuals futurs confinamen­ts.

La mansió de Vaucresson, amb més de 800 metres quadrats construïts i 6.600 de jardí, permet sens dubte mantenir distàncies davant qualsevol coronaviru­s. Els fantasmes de George Washington i del general La Fayette sí que poden aparèixer en qualsevol moment, però no són contagioso­s.

La casa va ser el pavelló dels EUA a l’Exposició Colonial del 1931 i després la va comprar un cirurgià

 ?? EUSEBIO VAL ??
EUSEBIO VAL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain