La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP reneix a Madrid

Díaz Ayuso aconseguei­x una victòria aclaparado­ra que canvia la dinàmica política espanyola El 4-M castiga Sánchez: el PSOE baixa i acaba superat en vots per Més Madrid Pablo Iglesias anuncia que es retira de la política després d’evitar la liquidació d’UP

- LA CRÒNICA Enric Juliana

Un nou temps de recomposic­ió de la dreta espanyola al voltant de les sigles del Partit Popular pot haver començat ahir a Madrid amb la contundent victòria de la candidatur­a d’Isabel Díaz Ayuso a les eleccions autonòmiqu­es. 44,7% dels vots i 65 diputats, quaranta-un escons per sobre del PSOE, que pateix una desfeta dolorosa. Torna el Partit Alfa de les classes mitjanes tradiciona­ls espanyoles.

El projecte de reunificac­ió de la dreta al voltant del Partit Popular, tan ambicionat per José María Aznar, fa un pas endavant. Pedro Sánchez surt humiliat de les eleccions improvisad­es a Madrid i Pablo Iglesias abandona la política després d’haver salvat els mobles d’Unides Podem –només els mobles– amb l’obtenció de deu diputats.

La legislatur­a de la pandèmia, que va començar fa poc més d’un any, canvia de dinàmica. Avui el Govern Sánchez és més feble.

Tota extrapolac­ió d’unes d’autonòmiqu­es al tauler general pot ser sempre temerària –el 14 de febrer es podria haver escrit que Catalunya es convertia en la tomba del PP–, però l’enèrgic resultat de Díaz Ayuso a Madrid tindrà una notable projecció de força en l’escenari polític espanyol. El Partit Popular es menja Ciutadans i demostra que és capaç de frenar Vox, almenys a Madrid. La foto de la plaça de Colón se simplifica: tres passen a ser un i mig. “Hi ha partit!”, clamava ahir a la nit Pablo Casado des del balcó de la seu del carrer Génova. (Seu que està en venda).

Una de les dades més rellevants de la jornada és l’emanci

Escons el 2019 pació del Partit Popular de la pressió de Vox. Almenys a Madrid. Els 65 diputats obtinguts per Díaz Ayuso superen amb escreix els 58 escons del bloc de l’esquerra, de manera que podrà governar en solitari sense dependre del vot de l’extrema dreta en tots els temes que no exigeixin la majoria absoluta de la Cambra autonòmica. Ayuso podrà ser investida presidenta sense dificultat­s. Vox ja va anunciar ahir a la nit que li facilitarà la reelecció. Victòria contundent. Victòria sense pal·liatius. La legislatur­a de l’epidèmia canviarà de dinàmica. S’acosta mar encara més picada per a Sánchez.

El gran perdedor de la jornada és el Partit Socialista Obrer Espanyol, humiliat i desplaçat a la tercera posició. Al caient de les onze de la nit es va produir el sorpasso al bloc de l’esquerra: la llista cívica de Mónica García es col·locava al davant de la candidatur­a d’Ángel Gabilondo en nombre de vots, amb les dues formacions empatades a 24 es

UNA VICTÒRIA CONTUNDENT El PP aconseguei­x menjar-se Ciutadans i frenar l’auge de Vox a Madrid

DOS ANYS NETS Díaz Ayuso podrà governar amb comoditat gràcies als seus 65 diputats

2015 98,7% escrutat 2019

 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ?? Isabel Díaz Ayuso apareix a la pantalla d’un televisor instal·lat a la seu electoral del PSOE
FERNANDO VILLAR / EFE Isabel Díaz Ayuso apareix a la pantalla d’un televisor instal·lat a la seu electoral del PSOE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain