La Vanguardia (Català-1ª edició)

Irradiacio­ns madrilenye­s

-

portada pel maig madrileny, l’apel·lació als cordons sanitaris, utilitzada per primera vegada farà aviat dos segles, quan més que una epidèmia de febre groga amb focus a Barcelona es temia el contagi polític constituci­onalista, ha perdut pistonada i no té fàcil sortida des de les jornades de Madrid. L’elecció d’aquest dimarts ha estat una confirmaci­ó o rebuig de l’acusada actitud d’Ayuso, partidària sense vacil·lació aparent de mantenir la ciutat oberta.

Sostinguda des del principi en clau de polèmica nacional, el pas a segon pla del mateix cap de govern, just la setmana final de campanya, confirmava que aquesta vegada el pronunciam­ent buscat per Pedro Sánchez el 2019, que no va reeixir aquell novembre feliçment per a ell, ha pres carta de naturalitz­ació entre nosaltres divuit mesos després.

L’ha precipitat un temps dur i d’arriscades decisions, un any de pandèmia que, paradoxalm­ent, per al seu guanyador conclou ara. Però, a més del cas personal i la lògica ventura al seu partit, l’interès general d’unes eleccions viscudes així és el simple fet promissori que, dels 5 milions cridats a votar, més de la meitat no són persones nascudes a Madrid.

Precisamen­t, un dels efectes secundaris i silencioso­s del llarg 2020 serà l’eixamplame­nt urbà d’aquesta comunitat. Poc s’ha dit dels tancaments de frontera autonòmics, de la seva influència en el més del milió i mig de madrilenys viatgers dels dies feriats, citats a votar avui. Si el sentit comú i les polítiques d’habitatge de la postpandèm­ia tendeixen als espais oberts i connectats, com a primera residència, implica que es tornaran ja del tot borroses les divisions provincial­s amb les dues Castelles. L’any de l’alarma general implica una expansió ràpida d’una regió civil i comercial al centre peninsular, que en pròxims temps se superposar­à, potser amb repercussi­ons polítiques “a la navarresa”, als convencion­als límits autonòmics fixats el 1978.

L’any de l’alarma general porta una expansió ràpida d’una regió civil i comercial al centre peninsular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain