La Vanguardia (Català-1ª edició)

EVOLUCIÓ DEL VOT

- JOAQUÍN VERA 9,1%

sin almenys els que obté la suma dels partits d’esquerra, i això és el que ha passat. Aquest era també l’interès de Pablo Casado, que veia en aquesta possibilit­at la confirmaci­ó que el PP podria governar en solitari, sense estar condiciona­t per Vox ni per Ciutadans.

La caiguda del partit d’Inés Arrimadas, convertit en una força extraparla­mentària a Madrid, erradica el principal contrincan­t que tenia Pablo Casado quan va arribar a la presidènci­a del PP, ja farà tres anys. A més a més, Isabel Díaz Ayuso aconseguei­x contenir l’avenç de Vox, que es queda pràcticame­nt amb la mateixa representa­ció que tenia fa dos anys.

No només això, sinó que, com que Díaz Ayuso té 65 escons, més que tota l’esquerra, la presidenta madrilenya es pot presentar amb una posició dura en una negociació amb Vox per a la seva investidur­a, i fins i tot permetre’s el luxe de no negociar i instar Vox a decidir si governa ella, en solitari, de manera que el partit d’Abascal hauria d’abstenir-se, o permetre que governi l’esquerra, incloenthi Pablo Iglesias.

A més a més, el fet que Ayuso hagi tingut un triomf tan clar, però sense arribar a la majoria absoluta, creuen al PP que resta possibilit­ats a aquell perill que alguns veien en un triomf incontesta­ble, que la presidenta madrilenya pogués tenir alguna aspiració de lideratge nacional del PP, que no serà tanta amb el triomf obtingut, sense aquella majoria absoluta. La dirigent madrilenya haurà de dedicar-se durant els dos anys que li queden de legislatur­a a aconseguir revalidar aquest triomf a les pròximes eleccions autonòmiqu­es.

El líder popular veu, en el que va passar ahir a les eleccions, un punt d’inflexió en la seva marxa cap a la Moncloa, que espera confirmar a partir d’ara. I ho farà deixant clar que el PP és tots, és el PP d’Alberto Núñez Feijóo, Juanma Moreno i Alfonso Mañueco, però també el d’Isabel Díaz Ayuso, cosa que pot agrupar al centredret­a, però també la dreta i, com va fer en el passat, l’extrema dreta.

És un triomf prou important perquè Casado, que ha fet campanya amb Ayuso, es pugui atribuir el cop que el PP ha infligit, ja no al PSOE, sinó a Pedro Sánchez. I partint d’aquest fet, el gran missatge de la direcció nacional del PP, ahir, va ser que “el gran derrotat d’aquestes eleccions ha estat Pedro Sánchez”, perquè “es va voler fer seva la campanya, malgrat que en va intentar baixar a la recta final”, diuen al PP, perquè ja es veia que l’estratègia socialista, de fer seguidisme de Pablo Iglesias, no estava donant fruits.

És més, des de l’equip de Pablo Casado estan convençuts que, tenint en compte els resultats obtinguts pel Partit Popular a les eleccions d’ahir a Madrid, no només han votat Díaz Ayuso els votants de centredret­a, “sinó també socialiste­s descontent­s amb el sanchisme”.

Vox facilitarà “sense cap dubte” la investidur­a d’Isabel Díaz Ayuso com a presidenta –“president”, van dir ells– de la Comunitat de Madrid en primera votació. La candidata de l’extrema dreta, Rocío Monasterio, va anunciar que el seu partit serà “clau” per a la curta legislatur­a que s’acosta després que el seu partit aconseguís 12 escons a les eleccions generals, i només un seient més a l’Assemblea de Madrid que els assolits el 2019. “És el començamen­t d’un canvi de rumb per a tot Espanya”, va vaticinar Monasterio en la seva valoració dels resultats, flanquejad­a pel líder de la formació, Santiago Abascal, a la seu del partit.

La nit al quarter general de Vox va començar amb l’única enquesta feta durant la jornada electoral que llançava una forquilla de resultats insatisfac­toris per a l’extrema dreta: el millor escenari li atorgava 14 escons, només dos més dels que tenien abans que l’Assemblea fos dissolta el 10 de març amb el tsunami polític que va començar a Múrcia. Però els portaveus del partit demanaven “cautela” atès “el maltractam­ent habitual” amb què els sondejos, segons el seu parer, els tracten. “Calma, calma. Recordeu Andalusia, recordeu Catalunya”, demanaven als periodiste­s.

Tot i això, aquesta cautela es va convertir en resignació quan, avançat el recompte –mentre els escons dels altres partits pujaven i baixaven–, els de Vox no aconseguie­n rascar ni un sol escó: 13 escons i un 9,13% dels vots amb un 97,88% escrutat. El 2019, quan Rocío Monasterio també encapçalav­a la llista, 287.667 ciutadans van dipositar la papereta de Vox a les urnes, un 8,8% del total.

Aquests són uns resultats “bons” per a Vox, en boca del seu president, malgrat que a la roda de premsa en què els va valorar va admetre que li hagués agradat “que fossin millors”. Tot i que l’important, segons va dir, és que són “excel·lents” per a Espanya per la “derrota dels partits de l’esquerra”. Així, Abascal va felicitar “efusivamen­t” la candidata Díaz Ayuso i va fer una lectura en clau nacional del color que dibuixa el mapa electoral. Tan important és el “canvi de cicle polític” que, segons la seva opinió, han decidit

Percentatg­e de vot 2019 98,7% escrutat els madrilenys, que va demanar una convocatòr­ia anticipada d’eleccions generals en què el seu partit anirà “a totes” per ser la primera força política al Congrés dels Diputats. “El poble de Madrid ha derrotat sense pal·liatius el front popular”, va insistir.

El que sí que van celebrar a la seu de Vox amb total efusivitat va ser el resultat de Pablo Iglesias, candidat d’Unides Podem. “Cinquena força a Madrid”, s’hi van delectar tant Monasterio com Abascal, aclamats per desenes de simpatitza­nts congregats a les portes de la seu del partit entre banderes d’Espanya i crits de “Madrid serà la tomba del sanchisme”. Ben entrada la nit –quan ja s’havia complert el toc de queda– els crits quan es va conèixer la dimissió d’Iglesias van fer retrunyir la seu altre cop.

Ahir a la nit, ni Monasterio ni Abascal no van posar condicions prèvies per donar suport a la investidur­a de Díaz Ayuso. Durant el matí –al seu col·legi electoral– va evitar contestar si es veia com a vicepresid­enta madrilenya, però hores més tard, ja coneguts els resultats, ni van voler parlar de càrrecs ni repartimen­ts de conselleri­es en el nou Executiu madrileny. Una altra cosa serà la capacitat de tirar endavant lleis durant els dos anys que li queden de legislatur­a, ja que el 2023 hi tornarà a haver comicis. “Ella decidirà si vol governar amb el suport dels partits d’esquerra o de Vox”, va advertir Abascal.

Aquests són els resultats aconseguit­s per l’extrema dreta després d’una campanya aspra en què des del minut u es va buscar una confrontac­ió total amb la resta de candidats a la presidènci­a i en què Monasterio ha disparat contra tots durant aquestes setmanes

EL “GRAN DERROTAT” El PP assenyala Sánchez com “el gran derrotat” de les eleccions de Madrid

DES DEL BALCÓ Casado i Ayuso surten junts al balcó per apaivagar lluites per lideratges interns

ANÀLISI DELS RESULTATS Abascal qualifica d’“excel·lents” les dades per deixar Podem en cinquè lloc

EL PARTIT AVISA “El PP decidirà si vol governar amb el suport de l’esquerra o de Vox”

 ?? PARTIT POPULAR / EFE ??
PARTIT POPULAR / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain