La Vanguardia (Català-1ª edició)

No era el feixisme, eren els impostos

-

Quins han estat els mèrits d’aquesta noia, que no va fer bé l’únic debat de la campanya ni va enlluernar en la majoria de les seves declaracio­ns? S’ha escrit molt sobre les seves teories de la llibertat. Hi ha literatura magnífica sobre les petites llibertats que ella va representa­r. Per a aquest cronista, la clau fonamental ha estat l’economia i, dins de l’economia, els impostos. La gent i les empreses van a Madrid perquè a Madrid s’hi paga menys. I aquesta gent i aquestes empreses valoren especialme­nt l’impost de succession­s. Ho va saber veure Ángel Gabilondo, i el primer que va dir va ser que no els apujaria, però va provocar l’efecte contrari al que buscava: va donar la raó a Ayuso i no va resultar creïble per la insistènci­a del Govern central en l’harmonitza­ció fiscal.

Després hi ha el que ja coneixem: els propietari­s de bars i restaurant­s, els seus treballado­rs, el petit comerç i els espectacle­s, com va demostrar Nacho Cano. Van veure què passava amb els tancaments en altres comunitats, i van convertir Díaz Ayuso en un mite. No s’havien vist mai fotos d’un candidat entre les ampolles de les cafeteries. Només faltava treure-la en processó pels carrers i ho van fer ahir en una peanya de vots. Ara queda la incògnita Vox, que sí que decidirà el discurs aliè sobre si la dreta se centra o s’escora.

Dels vençuts, quina llàstima Ciutadans, que va començar el seu declivi a les eleccions generals, el va continuar a Catalunya, el va agreujar a Múrcia i a Madrid el va rematar malgrat el seu bon candidat. Quina pena d’Ángel Gabilondo, en una altra ocasió potser un magnífic president, però un mal candidat per a unes eleccions amb tant enfrontame­nt. Que bé Mónica García, l’emergent que pot lliurar a Errejón la primacia entre els dos Podem. I quin escàs resultat per a Podem. Pablo Iglesias va abandonar una vicepresid­ència per salvar el partit i el va salvar. Sense ell com a candidat, en el pitjor dels casos avui es despertava extraparla­mentari. Però amb ell només es pot concloure: molt líder per a tan poc resultat. Incert destí el que Madrid li acaba de marcar.

La clau ha estat l’economia; la gent i les empreses van a Madrid perquè a Madrid s’hi paga menys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain