La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez perd, Catalunya també?

- ANÀLISI

Isabel Garcia Pagan

“Ayuso guanya, perd Sánchez, Iglesias se’n va”. I malgrat el resultat, al Palau de la Generalita­t ahir no hi havia cap inquietud. Aparentmen­t. L’activitat política a Catalunya és de mantenimen­t i els consellers en funcions viuen al dia; així doncs, quan es pregunta per Madrid, la resposta oficial és “Ayuso ja governava”. Però no tot continua igual. La incògnita són els danys col·laterals a la Moncloa.

Pedro Sánchez va arribar a la presidènci­a gràcies als vots d’ERC i la perspectiv­a d’unes eleccions catalanes en què els republican­s desplaçari­en Carles Puigdemont. El president traslladav­a en públic i privat el seu compromís a abordar la carpeta catalana amb ERC ancorada en el pragmatism­e i Junts, immersa en la seva reconstruc­ció. Fins que les enquestes van entreveure la possibilit­at d’una victòria socialista i els escenaris es van redibuixar: l’objectiu va passar a ser derrotar l’independen­tisme.

Tot i que sense possibilit­ats de governar, Salvador Illa va guanyar i va donar les gràcies a Iván Redondo i Francisco Salazar des del plató de la seu del PSC. Les eleccions a Catalunya les va convocar el Tribunal Suprem, hi va haver efecte Illa, i ara hi ha projecte a mitjà termini. Madrid és l’altra cara de la moneda dels mateixos estrategs de la Moncloa. Errors de càlcul a Múrcia, un candidat que anava camí del despatx del Defensor del Poble i una campanya de fúria i ira en què el protagonis­ta no podia ser mai Ángel Gabilondo cridant “ja n’hi ha prou”, sinó Isabel Díaz Ayuso demanant més.

Ayuso ha engolit Ciutadans, encara que a Catalunya fossin els socialiste­s qui es va quedar els seus vots, i marca el camí per als militants de la formació taronja a la resta d’Espanya. La dreta governarà a Madrid còmodament amb el suport de la ultradreta –Abascal va felicitar “efusivamen­t” Ayuso– i es posen altaveus mediàtics a la “derrota del sanchisme”.

De la gravetat de les ferides autoinflig­ides a la Moncloa en depèn el futur de la carpeta catalana que les urnes d’aquí i allà ha anat relegant mentre avança el compliment de les condemnes dels líders del procés independen­tista. Indults, reforma del delicte de sedició, taula de diàleg... I ara l’amenaça d’eleccions altra vegada: Andalusia, unes de generals...

La possibilit­at que el PSOE endureixi les seves posicions per atallar el discurs acabat d’inaugurar ahir pel PP –“Avui comença la llibertat”, estació següent , la Moncloa– obliga els partits independen­tistes a reformular les seves expectativ­es.

L’estratègia d’ERC ara pot tenir davant un Sánchez a contrapeu i noves urgències. Oriol Junqueras es reafirma en el seu full de ruta: “és l’única viable”, però el discurs de Gabriel Rufián al Congrés es complica. L’independen­tisme es pot quedar sense sortides transitabl­es a Madrid.

La sortida de Pablo Iglesias del Govern espanyol va deixar a l’independen­tisme un dels seus aliats al Consell de Ministres i els seus discrets resultats com a candidat a Madrid el deixen fora de la política. “No contribuei­xo a sumar”, va ser el seu epitafi.

“Espanya se’n va cap a la dreta”, avisen ara des del Govern en funcions, i el PSOE es queda sense incentius per afrontar la carpeta catalana. Com queda la reforma del Codi Penal? I els indults? Ja no hi ha resposta. “El normal seria una política valenta, però...”. Hi ha molts dubtes i poques expectativ­es entre els independen­tistes.

La victòria d’Ayuso i les seves conseqüènc­ies no afectaran les negociacio­ns per formar govern a Catalunya tot i que Junts

De la gravetat de les ferides autoinflig­ides a la Moncloa en depèn el futur de la carpeta catalana; indults, reforma de la sedició, taula de diàleg

porta l’aigua al seu molí: consensuar l’estratègia a Madrid avui té més sentit. Els republican­s han blindat la seva independèn­cia al Congrés, però sense fets la desconfian­ça amb Sánchez augmenta en paral·lel la llista d’incomplime­nts del PSOE. La tramitació dels indults en pot ser la primera prova. El Tribunal Suprem vol deixar la pilota a la teulada de la Moncloa aquest mes.

Per als de Junqueras, l’indult “no és una mesura de gràcia, és la correcció d’un error”. Tots els presos es reafirmen. “Ho tornarien a fer” i tots insisteixe­n a “continuar fent política”. “En algun moment Espanya ha de reflexiona­r: Què faran amb mi? Eliminar-me? No poden”, llançava Jordi Cuixart des de la portada del The New York Times. Sánchez perd, Catalunya també?

Ayuso ha sintonitza­t amb l’aire del temps, que anhela llibertat vital després de tantes restriccio­ns, i ha reconnecta­t el PP amb les classes mitjanes que no volen recordar els morts sinó afirmar la vida. Què ens diu, a més, aquesta reconnexió del PP amb la ciutadania? Dues coses. Primera: que l’orgull de la madrilenyi­tat cristal·litza com una identitat diferencia­da que no solament contrasta amb les identitats perifèriqu­es clàssiques, sinó també, amb l’Espanya buida (veurem com es traduirà això en unes eleccions generals). El Gran Madrid imaginat per Aznar torna a ser un projecte d’entusiasme per a una formidable majoria dels seus habitants, siguin de classe alta, mitjana o menestral. La sintonia dels petits bars i comerços amb Ayuso, Lady Madrid, no és obra del deep state ni del Barrio

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Pedro Sánchez al col·legi electoral
BALLESTERO­S / EFE Pedro Sánchez al col·legi electoral
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain