La Vanguardia (Català-1ª edició)

La redempció del PP

-

de Salamanca: és expressió de l’amplíssima hegemonia ideològica d’un capitalism­e poc o molt llibertari que abraça amples sectors socials. Caldrà afinar la interpreta­ció amb dades més precises, però, tal com han anat els resultats, el PP no solament s’ha cruspit Cs, també s’ha empassat una porció de votants del PSOE.

Un segon element de la formidable victòria d’Ayuso s’ha de subratllar: la ciutadania dona per superat, amb un frondós aplaudimen­t madrileny, l’estada del PP al purgatori de la corrupció. La ciutadania ha decidit que els pecats de Gürtel, Bankia i companyia ja han estat redimits políticame­nt (la via judicial té un altre recorregut) amb aquests dos anys de purgatori. El PP surt d’aquestes eleccions de Madrid net com una patena. Políticame­nt purificat. Un fenomen semblant podria produir-se al País Valencià (atenció al president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, molt més ben armat ideològica­ment que Ayuso). Si recupera Madrid i València, el PP està en condicions de tornar al govern d’Espanya, sigui quin sigui el resultat que faci a Catalunya. Cal destacar, encara, la força colossal de la dreta. Malgrat l’expansió oceànica del PP, Vox aguanta com una roca.

A l’altra banda, l’esquerra es desinfla d’una manera patètica, incapaç d’establir vincles substantiu­s amb els sectors socials que tradiciona­lment li feien costat. Les classes populars no comparteix­en la visió hipercríti­ca del sistema constituci­onal que verbalitza Pablo Iglesias. El PSOE continua fent l’efecte a Madrid de ser un partit burocràtic i sense nord. Està atrapat entre l’espasa dels valors liberals i nacionalis­tes d’un PP rejovenit i la paret del progressis­me urbà de Més Madrid. Mónica García i Errejón reforcen, per contrast, l’envellimen­t del PSOE, un partit que ha perdut els joves. Queda clar que el sanchisme no és la renovació del PSOE. Sánchez condueix la màquina antiga del partit amb un discurs social i nacional vaporós i amb instint de jugador de pòquer. De la mateixa manera que guanya, perd.

Els madrilenys donen per finalitzad­a l’estada del Partit Popular al purgatori de la corrupció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain