La Vanguardia (Català-1ª edició)

La consulta de JxCat a la militància sobre un acord amoïna ERC

- ÀLEX TORT

Junts per Catalunya va posar ben alt el llistó de la seva participac­ió al nou Govern quan dilluns la seva portaveu i vicepresid­enta, Elsa Artadi, va anunciar que en cas d’assolir un acord amb Esquerra el sotmetrien a votació dels seus més de 6.000 militants. La decisió ha sorprès a les files republican­es. En cap moment, asseguren, l’equip negociador de JxCat els va comunicar aquesta decisió. Però sobretot el que amoïna ERC és que s’introdueix­i un element en la negociació que la salpebra i farceix d’incertesa la resolució del possible pacte.

La proposta havia estat negada en petit comitè per quadres del partit. Però més que una decisió de l’executiva de Junts és una solució, perquè amb això la direcció esquivarà possibles escletxes amb les seves bases. Fins i tot, entre els mateixos dirigents i càrrecs electes, dividits entre els que aposten per formar Govern amb els republican­s –ara per ara, l’opció majoritàri­a, segons afirmen des de la formació–, els que afavoririe­n la investidur­a de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t per passar tot seguit a l’oposició i els partidaris de repetir les eleccions.

El que és evident és que sigui quina sigui l’opció que acabi triomfant en aquesta votació per ratificar una hipotètica entesa entre els equips negociador­s de Junts i ERC, no tothom quedarà satisfet. Tret de si es compleixin les màximes exigències dels postconver­gents, com ara la coordinaci­ó a Madrid o la definició de l’estratègia independen­tista en cas que la taula de diàleg entre els governs espanyol i català no doni resultats.

Sigui com sigui, a Esquerra no veuen clara la resolució. A parer seu, s’incorpora un graó més en la negociació i temen que en una consulta d’aquest caire la militància no tingui prou elements per jutjar tot allò de què s’ha parlat aquestes setmanes. “Percebem una voluntat d’acord en els càrrecs de Junts que no imaginem que sigui en les seves bases”, afirmen des d’Esquerra.

El partit d’Oriol Junqueras es veu forçat, doncs, a fer un exercici de funambulis­me, perquè haurà de treballar un pacte que acontenti el màxim d’afiliats de Junts i la seva direcció mentre fa mans i mànigues per evitar que el pacte que va signar amb la CUP ja fa unes setmanes no quedi laminat. Els anticapita­listes subratllen que des de les files republican­es els han promès que no es retocarà. Si no es compleix, els cupaires tornarien a sotmetre a votació entre la seva militància el seu posicionam­ent i la investidur­a d’Aragonès correria perill.

De totes maneres, el format de la consulta de Junts no és clar. Artadi, en la compareixe­nça de premsa de dilluns, no ho va concretar: “No es pot dir

SOLUCIÓ Amb la votació, Junts col·lectivitza una decisió per esquivar esquerdes al partit

RESPOSTA Els postconver­gents esmenen la proposta d’Esquerra sobre estructura de Govern

exactament en quins termes es farà la votació”. Probableme­nt es decideixi encabat del congrés nacional que la formació celebrarà aquest cap de setmana per donar forma al seu consell nacional.

Ahir hi va haver una nova ronda de reunions entre Esquerra i Junts, entre les de caràcter sectorial, al matí, i la titular, a la tarda. En les primeres es van abordar qüestions d’infraestru­ctures, agricultur­a i sostenibil­itat. Al vespre es reunien els equips negociador­s principals, on Junts va entregar als republican­s “un esbós” de contraprop­osta sobre l’estructura de Govern que l’esmena en bona part.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain