La Vanguardia (Català-1ª edició)

Decisions per a la postalarma

-

Ales zero hores de diumenge vinent el Govern espanyol donarà per acabat l’estat d’alarma vigent a tot Espanya. A partir d’aquest moment les comunitats autònomes seran les responsabl­es del control de la transmissi­ó del virus i podran limitar drets i llibertats sempre amb autoritzac­ió judicial. Però la gran pregunta que es fan els responsabl­es autonòmics i la ciutadania és què passarà a partir d’aquest moment. La supressió de l’estat d’alarma obre un escenari nou en què, almenys fins ahir, hi havia i creiem que continua havent-hi moltes més preguntes que respostes. Queda clar que si les autonomies decideixen continuar aplicant restriccio­ns, aquestes les hauran d’avalar els tribunals o bé hauran de demanar al Govern espanyol una declaració d’estat d’alarma per zones i amb una limitació de dues setmanes. A partir d’aquí, hi ha molts dubtes sobre què es podrà fer a partir de diumenge vinent.

La Generalita­t ha tingut temps per debatre i preparar les mesures que caldria adoptar després de decaure l’estat d’alarma, però una vegada més la imprevisió ha fet que no fos fins ahir que el Govern va decidir no fer cap canvi al marc normatiu actual. El vicepresid­ent Pere Aragonès va argumentar que s’havia decidit no modificar la llei de Salut Pública “per no crear més confusió”, amb la qual cosa admetia implícitam­ent que fins ahir sí que s’havia creat confusió sobre com afrontar la nova situació jurídica. Per tant, a partir de diumenge , ja sabem que acaba el toc de queda

El Govern descarta noves mesures “per no crear més confusió”, i les autonomies podran recórrer al Suprem

i es podrà entrar i sortir de Catalunya, però la Generalita­t vol continuar limitant les reunions a un màxim de sis persones i restringir horaris i aforaments de la restauraci­ó, i per fer-ho haurà de demanar autoritzac­ió judicial.

També el Govern espanyol va provar ahir de posar ordre en el nou marc per les inquietuds d’algunes comunitats autònomes. El Tribunal Suprem serà clau després d’expirar l’estat d’alarma ja que, si una mesura d’una autonomia és rebutjada pel seu Tribunal Superior de Justícia, la comunitat podrà recórrer al Suprem, que tindrà l’última paraula i unificarà criteris. La primera intervenci­ó podria ser per ratificar o denegar el toc de queda que les Balears i la Comunitat Valenciana volen continuar mantenint. Cada govern autonòmic haurà de gestionar casuístiqu­es diferents en funció de com sigui la incidència de la covid al seu territori.

Les mesures decidides ahir pels executius català i espanyol han de servir per delimitar les actuacions després de l’estat d’alarma, però sembla incomprens­ible que es prenguin només quatre dies abans d’entrar en vigor, quan han tingut temps per analitzar-les, debatre-les i fins i tot consensuar­les, cosa que no ha passat. A més, es tracta de decisions que continuen sense aclarir bastants interrogan­ts que afecten molts sectors econòmics que necessiten tenir clares les perspectiv­es de futur per tirar endavant els seus negocis i normalitza­r com més aviat millor l’activitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain