La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacunes de curació massiva

- Lluís Foix

Al final de la Gran Guerra (19141918) uns 20 milions de noms van ser esculpits a les columnes i cenotafis aixecats a les places de milers de pobles i ciutats d’Europa. Eren els caiguts en els camps de batalla i les víctimes civils d’una guerra “que havia de posar fi a totes les guerres”. En la conferènci­a de París del 1919 es van traçar les noves fronteres sobre les despulles dels imperis vençuts.

Va ser tal la carnisseri­a humana en les guerres del segle passat, concebudes i perpetrade­s des d’Europa, que hi ha dificultat amb les estadístiq­ues. Càlculs aproximats situen en 110 milions els morts en les dues guerres mundials, incloent-hi els camps d’extermini nazis, els gulags estalinist­es, el genocidi armeni del 1915, la guerra civil espanyola, les fams d’Ucraïna, l’atroç genocidi de Cambodja als anys setanta i altres conflictes en el procés descolonit­zador.

En aquesta destrucció de vides humanes no s’inclou l’anomenada grip espanyola, que des del 1918 fins al 1920 va causar tants milions de morts que no se’n coneix ni tan sols una xifra aproximada. Hi ha qui parla de 40 milions de víctimes, però si s’amplia l’àmbit geogràfic global s’estableix la forquilla entre 40 i 100 milions de morts. Es desconeix encara l’inici de la grip espanyola, en què el virus s’hauria covat el 1916 a França, a la Xina el 1917 o als Estats Units el 1918. No se sap del cert d’on va venir aquella terrible pandèmia.

La grip va passar a Espanya en plena Gran Guerra. Com que era un país neutral es va permetre la publicació dels informes sobre la grip mortífera, a diferència dels estats que estaven en guerra que van prohibir la divulgació de les notícies sobre les morts paral·leles al conflicte armat. El nom de grip espanyola va venir precisamen­t per les informacio­ns que es publicaven en la premsa hispànica. Les estimacion­s de contagis al nostre país s’eleva a vuit milions i el nombre de morts a 300.000. Una autèntica catàstrofe a la qual cal afegir la guerra del Rif i el desastre d’Annual del 1921, on van enviar el meu avi patern com a soldat de lleva i en va tornar sa i estalvi, segons m’explicava a la vora de la llar de foc en les llargues nits d’hivern a la casa pairal de Rocafort. Parlava del perill dels homes que combatien sota el comandamen­t d’Abd el-Krim.

No es tracta d’establir paral·lelismes entre les desgràcies del segle passat amb la pandèmia que ha causat fins ara tres milions de morts a tot el món amb alarmants símptomes de descontrol a l’Índia, el Brasil i altres països sud-americans, que per falta de vacunes o per no haver previngut els efectes malèfics del coronaviru­s travessen ara alts riscos de vulnerabil­itat.

No és casualitat que la covid hagi castigat amb més crueltat aquells països amb governs molt nacionalis­tes o supremacis­tes com ara els Estats Units, l’Índia, el Brasil, la Gran Bretanya o les Filipines. La diferència rau en el fet que tant Joe Biden com Boris Johnson han desafiat la mortaldat creant i aplicant vacunes massives com a part principal de la gestió dels seus governs, com passa en la majoria de països europeus. La manera com han gestionat la pandèmia la Xina i Rússia és un misteri atès que no disposem d’informació independen­t i contrastad­a.

Israel ha vacunat bona part de la població, però la gran majoria de palestins no l’han rebut. Una pena. La meitat de la població americana ha estat vacunada per només un 2% de ciutadans de Ghana. Hi ha molts països que no han administra­t cap dosi perquè no en disposen i no tenen solvència econòmica per poder pagar-les.

Fan molt bé aquells governs que vacunen tots els que resideixen al país. Però cal anar més enllà i fabricar dosis per a tota la humanitat. Per raó de justícia i perquè o ens salvem tots o tots continuare­m exposats a les noves variants del virus. En les guerres del segle passat es fabricaven armes i bombes nuclears per destruir l’enemic. Ara toca produir vacunes de curació massiva per a tothom i a tots els continents. És la millor de les inversions humanitàri­es.

Una gran inversió per a la pau i la seguretat planetària seria facilitar dosis per a tot el món

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain