La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les persones també som renovables

- Lluís Amiguet

Plaques solars, aerogenera­dors, hidrogen, renovables, digitalitz­ació... Són el nucli dels projectes espanyols que opten als fons per a la recuperaci­ó Next Generation de la Unió Europea. I són oportuns. Però el president Biden i la seva economista en cap, Yellen, ens plantegen després de concretar inversions que quadrupliq­uen les europees: les persones som infraestru­ctures?, els humans som renovables?

La Casa Blanca ja ha respost: cadascú de nosaltres i la nostra llibertat d’elegir som la infraestru­ctura més important. I per això ha dipositat, com apuntava el Nobel Stiglitz i mentor de Yellen a La Contra, 1.400 dòlars de mitjana al compte de cada ciutadà: qui millor que cadascun de nosaltres per decidir com ens recuperem?

Però Biden ha donat una segona resposta encara més transcende­nt: si els ciutadans som la infraestru­ctura més important d’un país, cal invertir a renovar-nos innovant l’educació i la sanitat. I és que la demografia és el futur d’una societat i la nostra necessitar­à més cures i més tecnologia per donar-los i permetre ser productius als de 70 i feliços als de 80 i 90. Així que cal unir educació i sanitat, perquè aquesta unió crearà més llocs de treball i benestar que cap.

I la tercera lliçó de Biden per a espanyols i europeus és que la inversió en capital humà més rendible és la que fem en complexos educatius-sanitaris, perquè generen tanta innovació com les indústries més avançades. Hi ha exemples com la Cleveland Clinic (podria ser el nostre Clínic) que integren medicina, educació, recerca, robòtica, digitalitz­ació, farmacolog­ia, cures... I altres discipline­s que demostren que les persones som la infraestru­ctura renovable més important del segle XXI.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain