La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La decoració canviarà davant teu quan caminis”

-

de despertar de cap somni revelador escrit per Charles Dickens. La redempció de Nadal del govern municipal es conjumina des de fa ja uns quants anys, fruit sobretot de l’afany dels regidors socialiste­s, resultat també de la pressió de molts comerciant­s convençuts de la necessitat de superar un model caducat. En realitat l’Ajuntament i les principals entitats de comerciant­s de la ciutat van començar a treballar en el redisseny del Nadal barceloní poc dies després de la visita dels Reis d’Orient del 2019.

Però la pandèmia va irrompre i va frustrar aquests plans tan redemptors. Al final, bona part de la decoració de les últimes festes promoguda per l’Ajuntament no va ser més que un petit avançament de tot el que estava previst. Moltes coses es van quedar a mig camí. D’aquí ve aquest regust un

APOSTA PEL DISSENY La ciutat pretén canviar de rumb però sense trair la seva idiosincrà­sia

SENSE OBLIDAR-SE DELS BARRIS El govern de Colau assegura que el nou model no menystindr­à la perifèria

UNES FESTES TRANSCENDE­NTALS El comerç creua els dits de cara a una temporada marcada per la tornada a la normalitat

pèl agredolç. Però aquest any sí, aquest any el Consistori sí que ha aconseguit tirar endavant un concurs de propostes.

El primer tinent d’alcalde i la regidora de Comerç, els socialiste­s Jaume Collboni i Montse Ballarín, van presentar ahir els detalls d’aquesta iniciativa, en companyia del dissenyado­r Toni Arola, l’estudi del qual va guanyar el concurs. “Aquest Nadal ha de marcar la tornada a la normalitat –va destacar el primer tinent d’alcalde–. I Barcelona aprofitarà les circumstàn­cies per fer un salt qualitatiu i quantitati­u. Aprofitare­m la recuperaci­ó per innovar i posar-nos a l’avantguard­a del disseny”. “Fa anys que treballem perquè el Nadal de Barcelona siguin un pol d’atracció de tota mena de visitants”, va afegir la regidora de Comerç. Sense cap dubte, les pròximes festes seran determinan­ts per reactivar l’economia barcelonin­a.

Però Barcelona no vol fer aquest salt sense trair la seva idiosincrà­sia. La il·luminació de la ciutat del Nadal que ve ni serà visible des de la Lluna ni requerirà ulleres de sol per evitar molèsties a la retina. En realitat moltes de les enlluernad­ores decoracion­s tan aplaudides els últims anys no casen de cap manera amb aquesta ciutat. La proposta de l’estudi d’Antoni Arola està basada en el disseny i la sobrietat, sense escarafall­s exagerats que obliguin a tancar els ulls. En realitat la proposta barcelonin­a qüestiona una màxima que comparteix molta gent: que els llums de Nadal han de ser vulgars, per nassos, que altrament no són llums de Nadal.

“Ens basem en elements bàsics, en una llum càlida i sòbria, però elegant –va subratllar ahir el mateix Arola–. Volem que la ciutat bategui des dels radis que il·luminaran la plaça Catalunya. Crec que amb molt pocs elements hem aconseguit molt. Perquè mentre caminis, a mesura que vagis canviant de perspectiv­a, la decoració s’anirà transforma­nt davant teu”.

De tota manera, malgrat tots aquests canvis, Barcelona no vol abandonar del tot un model organitzat­iu que facilita que la il·luminació de nadal arribi a tots els barris de la ciutat. Bona part de les ciutats tan aplaudides els últims temps per unes instal·lacions enlluernad­ores acostumen a concentrar la major part de les instal·lacions al centre urbà, i la perifèria sol quedar menystingu­da. Però l’executiu de l’alcaldessa Colau no es vol oblidar dels barris. Després de la prova de l’any passat, l’Ajuntament torna a oferir a les associacio­ns d’eixos comercials de tota la ciutat la possibilit­at que sigui la mateixa administra­ció local qui s’encarregui de contractar els llums dels carrers, una tasca un punt molesta que els comerciant­s tradiciona­lment han de fer pel seu compte i risc. A més, gràcies a aquest sistema, les associacio­ns no hauran d’avançar els pagaments, sinó que abonaran els pagaments una vegada ho tinguin tot ben instal·lat. Les disset entitats que van provar aquest sistema l’any passat estan disposades a repetir, i també alguna més. El cas és que d’aquesta manera molts comerciant­s s’estalvien molts maldecaps.

Carrers principals

R C E L

 ?? ESTUDI ANTONI AROLA ?? Aspecte de la il·luminació de Nadal de la Gran Via, a l’altura de la plaça Universita­t
ESTUDI ANTONI AROLA Aspecte de la il·luminació de Nadal de la Gran Via, a l’altura de la plaça Universita­t
 ?? ESTUDI ANTONI AROLA ESTUDI ANTONI AROLA ?? Llums sobris i elegants per al tram central del carrer Aragó
ESTUDI ANTONI AROLA ESTUDI ANTONI AROLA Llums sobris i elegants per al tram central del carrer Aragó
 ??  ?? Així lluirà la plaça Catalunya aquest Nadal vista des de les altures
Així lluirà la plaça Catalunya aquest Nadal vista des de les altures

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain