La Vanguardia (Català-1ª edició)

Uber ja ofereix preus tancats i els taxistes la desafien a trobar xofers

- LUIS BENVENUTY

Uber va anunciar ahir que la seva aplicació ofereix per fi a Barcelona i l’àrea metropolit­ana la possibilit­at de demanar un taxi i establir per endavant el preu del trajecte. Fa poc més d’un mes que la multinacio­nal de San Francisco va anunciar que tornava a operar a la capital catalana amb uns 350 taxistes disposats a treballar amb la seva aplicació.

Però a l’empresa li van sorgir dos problemes.

L’Institut Metropolit­à del Taxi (Imet), l’organisme públic que regula el funcioname­nt del taxi a l’àrea metropolit­ana, va concloure que el seu software no s’ajusta a la legalitat, que no respecta el sistema tarifari oficial. A més a més, centenars de taxistes es van conjurar perquè cap company de feina no decidís treballar amb la multinacio­nal. Molts dels conductors que havien planejat treballar amb Uber es van fer enrere.

El resultat de tot plegat és que, en aquests moments, com durant l’últim mes, trobar un taxi a través de la coneguda app és molt complicat. Pel que sembla, molt pocs ho han aconseguit. La setmana passada l’Imet va acabar de revisar els ajustos de l’aplicació d’Uber i va autoritzar la companyia a funcionar fent ús de la tarifa 3, la tarifa oficial que permet establir per endavant el preu del trajecte.

Però els taxistes no tenen previst abandonar la seva campanya, una campanya que es mou entre la conscienci­ació i la intimidaci­ó. Els taxistes denuncien que Uber no paga impostos a Espanya, i que rebenta els preus per desfer-se de la competènci­a i després cobrar a la gent el que li sembli convenient. I també fan circular als seus grups de WhatsApp els noms dels que pretenen treballar amb la multinacio­nal. Ahir mateix, després de l’anunci de la companyia, Elite Taxi desafiava Uber a trobar només un taxista realment disposat a treballar amb la seva aplicació. En la seva cínica, jocosa i combativa crida, la principal associació de taxistes de l’àrea metropolit­ana convidava els periodiste­s a provar d’agafar un taxi amb l’aplicació d’Uber. “A veure qui aconseguei­x l’exclusiva. Nosaltres ho hem intentat tot el matí i no ho hem aconseguit”.

En tot cas, els taxistes anuncien noves mobilitzac­ions, perquè la tensió no decaigui, i tampoc no s’obliden de cap altre dels seus competidor­s a Barcelona, de l’empresa Cabify, que opera a través d’una xarxa de cotxes de lloguer amb conductor. La primera de la nova ronda de protestes tindrà lloc el dia 17.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain