La Vanguardia (Català-1ª edició)

Croissants per tornar al Senegal

Migrants africans es formen a Barcelona per posar en marxa pastisseri­es al seu país d’origen

- ROSA M. BOSCH

L’aroma de magdalenes que acaben de sortir del forn impregna una de les aules del Gremi de Flequers de Barcelona. Mamadou Diouf i els seus companys de classe han invertit tres mesos a perfeccion­ar les tècniques per preparar una baguet digna d’una fleca francesa, i també magdalenes, pastes de te, croissants i tota mena de rebosteria. El pla és consolidar l’ofici i tornar al seu país d’origen, el Senegal, per obrir-hi un forn si prospera aquesta iniciativa empresa per l’oenagé Nostos Africa.

Ara els cinc alumnes han començat un curs, a Barcelona Activa, per aprendre a gestionar un negoci, i el pas següent és fer pràctiques en diferents obradors de Catalunya. Lluís Font i Alejandro Lucena, lligats a altres iniciative­s socials amb col·lectius vulnerable­s, són dos dels impulsors d’aquest projecte que arrenca modestamen­t però que preveu incorporar cada any nous alumnes que consideren que el procés migratori, a Europa, no ha satisfet del tot les seves expectativ­es i prefereixe­n tornar a casa.

“Estem negociant amb dues fundacions l’aportació dels fons per poder obrir les botigues al Senegal, a través de la fórmula de microcrèdi­ts de 15.000 euros”, detalla Font. L’objectiu és que a finals del 2021 els tres alumnes que acreditin una millor preparació puguin tornar al Senegal, comprar tota la maquinària i posar en marxa la seva pastisseri­a com més aviat millor. Per això necessiten recaptar un total de 45.000 euros.

“A través de l’Associació Catalana de Residents Senegaleso­s vam reunir 50 persones d’aquest país, de les quals 30 es van apuntar per fer aquesta formació, i en vam selecciona­r cinc. La idea va sorgir quan vam llegir que Toni Noguera, de Girona, havia obert obradors a Gàmbia, i vam pensar que estaria bé replicar el seu model al Senegal. En Toni és amb nosaltres en aquest projecte”, detalla Lucena.

Els tres primers selecciona­ts rebran un crèdit de 15.000 euros per poder obrir el seu negoci

Mamadou Diouf està molt il·lusionat de ser un dels escollits. Ja fa massa temps, des del 2018, que no veu la seva dona i els seus dos fills, de 8 i 5 anys. “La covid va impedir que anés al Senegal el 2020, després em van caducar els papers i la cita per renovar-los va tardar uns quants mesos, però ara ja tinc el NIE en regla. Vull tornar com més aviat millor. Els nens estan enfadats amb mi; volen estar amb el seu pare”, explica mentre prepara la massa d’unes magdalenes amb xocolata. En Mamadou ha fet bastantes feines des que va arribar a Catalunya, el 2005. Va començar com a temporer. Taronges a València, préssecs i peres a Lleida, maduixes a Huelva... Ara viu a Mollerussa, i cada dia va a un conegut celler de les Borges Blanques. “Amb la meva nòmina no arribo als ingressos mínims que m’exigeixen per poder portar la meva família a Espanya, uns 1.400 euros mensuals”, afegeix.

El seu company Moustapha Thiandoum va venir a Catalunya als 19 anys per “aprendre, guanyar experiènci­a i tornar al Senegal per muntar algun negoci”. I afegeix amb un català perfecte: “El meu pare és taxista i sastre i el meu germà té una botiga de roba. Aquí no m’ha faltat mai feina; he estat en un viver d’arbres, en una fàbrica d’embotits i ara en una de palets”. Igual que en Moustapha, la Fatou, de 21 anys, l’única dona del grup, sempre ha tingut clar que el seu futur era a Dakar. Quan era una nena va venir amb dos germans a Catalunya per retrobar-se amb el seu pare; la seva mare continua al Senegal. Primer va estudiar disseny gràfic, però explica que sempre l’havia seduït el món “del dolç”. “Al Senegal hi obriré un forn; crec que allà tindré més oportunita­ts”, afirma.

Nostos Africa acompanyar­à els inicis de les tres primeres persones selecciona­des, i, a més a més, un equip d’auditors amb base al Senegal en seguirà l’evolució de prop. Si tot va segons el previst, s’estima que podran tornar el crèdit en un termini de cinc anys.

A partir del 2023 s’espera que les pastisseri­es generin de cinc a vuit llocs de treball cadascuna.

“Comencem formant forners i pastissers, però més endavant volem ensenyar altres oficis”, afegeixen. Si tota la maquinària funciona amb diligència cada any, cinc migrants senegaleso­s participar­an en els cursos i tindran l’oportunita­t de construir-se un futur al seu país d’origen. Destaquen que Toni Noguera n’ha estat la font d’inspiració, ja que ja ha creat ocupació per a una trentena de persones a Gàmbia.

Aquest projecte està vinculat amb El Obrador de los Sueños, una mena de forn social al carrer Aribau on s’ensenya l’ofici i es contracta ciutadans en risc d’exclusió social.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain