La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més innovació i tecnologia contra el despoblame­nt rural

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Catorze projectes en àmbits tan diferents com la mobilitat, l’agroindúst­ria, els hàbits saludables de la gent gran o l’educació, amb la innovació i la tecnologia com a eixos comuns, per intentar frenar el despoblame­nt rural al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. La Diputació de Tarragona s’ha aliat amb la Universita­t Rovira i Virgili (URV) per impulsar, amb altres organismes públics i privats, inversions estratègiq­ues en zones castigades per l’èxode rural, per valor de 7,6 milions en dos anys.

L’objectiu és reactivar socioeconò­micament comarques amb molta població envellida, com el Priorat o la Conca de Barberà. Entre els projectes de futur, a aplicar en un termini màxim de 36 mesos, hi ha investigar quines varietats vinícoles es podran adaptar millor a la pujada de les temperatur­es prevista amb la crisi climàtica. Es vol fomentar també la innovació en la formació, amb la connexió de les escoles rurals “del futur” a través de la nova xarxa de fibra òptica, una de les històrique­s assignatur­es pendents del món rural. “Veurem un abans i un després, que passa per posar el coneixemen­t a l’abast i fer que la gent s’empoderi perquè puguin ser protagonis­tes del seu futur”, va vaticinar ahir Maria José Figueras, rectora de la URV.

Tarragona aposta per la qualitat de vida de la gent gran, l’educació i una xarxa viària intel·ligent

Un dels projectes més ambiciosos és el desenvolup­ament de carreteres intel·ligents, aprofitant la connectivi­tat i el big data. Una xarxa viària amb sensors que permeti millorar la mobilitat entre els pobles i fer-la més segura. “Cal disminuir la despoblaci­ó rural que pateixen molts municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”, va destacar Adam Tomàs, vicepresid­ent de la Diputació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain