La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ficció es queda òrfena a Telecinco

Després de la baixa audiència de l’estrena de la segona entrega de ‘Señoras del (h)AMPA’, Mediaset trasllada avui la sèrie a Cuatro

- FRANCESC PUIG

Les sèries de ficció espanyoles cada vegada ho tenen més difícil per arribar a la graella de Telecinco –i encara més per consolidar-s’hi–. La cadena que té en els realities i els programes derivats la seva gallina dels ous d’or pel que fa a audiència no es vol arriscar a veure compromès un lideratge que manté des de fa 32 mesos consecutiu­s. Per aquest motiu no li ha tremolat el pols i, després de les pèssimes dades d’audiència del primer episodi de la segona temporada de Señoras del (h)AMPA, emès el dilluns 26 d’abril (6,3% de quota de pantalla i 774.000 espectador­s), el grup de Paolo Vasile ha pres una decisió dràstica: traslladar l’emissió de la sèrie des d’avui dimecres a la segona cadena del grup, Cuatro.

D’aquesta manera, la ficció televisiva torna a quedar òrfena a Telecinco després de quatre mesos d’absència, quan a finals de desembre es va acomiadar la primera part de la dotzena temporada de La que se avecina. Aquesta decisió fulminant confirma que la presència de sèries a Telecinco té els dies comptats, com ja es va poder preveure a mitjans de març, quan Mediaset va sorprendre anunciant que Caronte, que en principi havia de ser emesa per Telecinco, s’estrenaria a Cuatro per reforçar aquesta segona cadena. De totes maneres, llavors ja es podria haver interpreta­t també com una mesura per no debilitar l’audiència de Telecinco.

En general, les ficcions televisive­s en obert han experiment­at un descens en l’audiència per la irrupció de les plataforme­s de streaming com Netflix o HBO. Però, a més a més, el panorama s’ha agreujat amb alguns acords com el que van firmar Mediaset España i Amazon

Prime Video perquè sèries com Madres, El pueblo, Caronte, La que se avecina, Desapareci­dos i Señoras del (h)AMPA es puguin veure en exclusiva a la plataforma uns quants mesos abans d’emetre’s en obert. Es tracta d’acords que volen rendibilit­zar el producte i adaptarse al nou panorama audiovisua­l però que afecten inevitable­ment la televisió en obert.

La recepció d’aquestes sèries quan després han arribat a Telecinco ha estat irregular. En el cas d’El pueblo, la sèrie no va semblar notar el desgast d’haver estat disponible prèviament a demanda, i va obtenir unes notables dades d’audiència, amb una mitjana d’un 16,3% de quota de pantalla i 2,2 milions d’espectador­s. No va passar el mateix amb la primera temporada de Señoras del (h)AMPA, que, malgrat que va arrencar amb un excel·lent 20,9% i 2,9 milions d’espectador­s, a poc a poc va anar perdent audiència fins a acomiadar-se amb un 6,9% i 753.000 espectador­s.

Tampoc no li va anar bé a Madres. Estrenada davant un 11,3% i 1,4 milions d’espectador­s, la sèrie es va acomiadar de manera prematura al vuitè episodi davant un 11,7% i poc més d’un milió d’espectador­s i després d’haver estat relegada al late night. La veterana La que se avecina també ha notat l’erosió d’estar abans en plataforma: va tancar la primera part de la dotzena temporada amb una mitjana d’un 13,7% i 1,5 milions d’espectador­s, cinc punts i un milió d’espectador­s menys que la temporada anterior.

Amb aquestes dades, l’estrena de Caronte i el trasllat de Señoras del (h)AMPA –sèrie de què, per cert, NBCUnivers­al està desenvolup­ant un remake–, la consolidac­ió de Cuatro en detriment de Telecinco com a cadena referent de les sèries de Mediaset sembla consumada.

 ?? MEDIASET ?? Mamen García, Malena Alterio, Toni Acosta i Nuria Herrero protagonit­zen Señoras del (h)AMPA
MEDIASET Mamen García, Malena Alterio, Toni Acosta i Nuria Herrero protagonit­zen Señoras del (h)AMPA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain