La Vanguardia (Català-1ª edició)

Horaris, aforaments i poca cosa més

Les comunitats autònomes plantegen quines restriccio­ns poden aplicar i de quina manera sense el paraigua de l’estat d’alarma

-

La Junta d’Andalusia veu amb gran preocupaci­ó l’arribada del final de l’estat d’alarma. I amb els deures sense fer fins que avui es reuneixi l’anomenat comitè d’experts, un grup format per més càrrecs polítics que no pas per experts en sanitat. Fins al darrer moment el president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, ha estat esperant que el Govern de Pedro Sánchez mogués peça, perquè “després del final de l’estat d’alarma, les comunitats estem nues”.

La Junta dona per feta la impossibil­itat legal de prorrogar el toc de queda, ara de 23 h a 6 h, i la dificultat per restringir la mobilitat interprovi­ncial, oberta des del cap de setmana passat després de tres mesos de tancament. “Dins del nostre àmbit competenci­al, podríem restringir els horaris comercials. I, en el cas d’infecció greu de covid en una localitat, podríem tancar-la perimetral­ment, però sempre amb permís judicial”, reconeix Moreno. El vicepresid­ent de la Junta, Juan Marín, explica que l’“únic que ens queda si hi ha una situació explosiva en alguna localitat on per exemple se superin els 1.000 casos per cada 100.000 habitants, és decretar el confinamen­t i després elevar la decisió al Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia perquè determini si es pot mantenir la restricció o no.

VALÈNCIA

Ximo Puig vol mantenir l’estat d’alarma

La Comunitat Valenciana ha aconseguit ser durant les últimes setmanes unes de les autonomies que ha controlat més bé l’avanç de la covid a Espanya, amb una incidència acumulada inferior als 50 casos per 100.000 habitants. Però la Generalita­t valenciana té por que, després del final de l’estat d’alarma, no es puguin mantenir algunes mesures que han permès el control de moviments, com el toc de queda, que el president Ximo Puig ha deixat clar que vol que es mantingui perquè és necessari.

L’Executiu valencià, davant les bones dades, va decidir fa una setmana alleugerir algunes mesures: va permetre allargar l’horari dels bars i restaurant­s des de les 18 h fins a les 22 h o augmentar els aforaments en locals, centres esportius o culturals. Però es mantenien com a restriccio­ns clau el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana i el toc de queda. Ximo Puig ja va avançar dilluns que el Consell era partidari d’obrir les fronteres. Però ara el problema és mantenir el toc de queda.

Puig va anunciar ahir que havia obert una consulta amb el TSJ de la Comunitat Valenciana sobre aquesta qüestió; i en paral·lel la seva vicepresid­enta, Mònica Oltra, va dir que, si no pot mantenir-se el toc de queda, no es descartava limitar l’horari d’obertura de bars, restaurant­s i locals de lleure com a solució alternativ­a.

CANÀRIES

Mantenir el control a ports i aeroports passat el 9 de maig

El president canari, Ángel Víctor

Torres, vol que es mantingui el control quan arriben viatgers als ports i els aeroports de les illes quan decaigui l’estat d’alarma. L’objectiu és que tots els passatgers que arribin a l’arxipèlag –siguin nacionals, estrangers o residents a les illes– viatgin amb una prova de diagnòstic negativa –sigui PCR o test d’antígens– feta com a molt 72 hores abans, tal com s’exigeix a hores d’ara. Si s’arriba sense el certificat negatiu hi haurà un marge de 72 hores per fer-se una prova i mentrestan­t la persona haurà d’estar en aïllament.

Torres es va mostrar ahir “optimista i confiat” que l’Estat donarà el vistiplau a la seva petició, després de les converses mantingude­s els darrers dies. Mentrestan­t, el vicepresid­ent, Román Rodríguez, és més partidari d’una pròrroga d’entre 30 i 90 dies. El control de les entrades és, a parer de Torres, fonamental per contenir el virus i que les Canàries mantinguin les bones dades epidemiolò­giques actuals quan comencin a arribar turistes i fins que el procés de vacunació estigui més avançat. La incidència acumulada de la covid a set dies és a l’arxipèlag de 45,2, de les més baixes de l’Estat.

Torres ha sol·licitat també que articulin els “mecanismes jurídics” oportuns per poder limitar, quan l’evolució de la pandèmia ho demani, el nombre de persones als espais públics i la mobilitat en determinad­es franges horàries.

PAÍS BASC

Restriccio­ns per decret i dubtes sobre el Suprem

El lehendakar­i Urkullu ja assumeix que la campanya que va emprendre per aconseguir la pròrroga de l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig no ha fet efecte.

La presidenta balear, Francina Armengol, volia mantenir a les Illes el toc de queda i els límits a les reunions familiars, però de moment s’ha trobat amb l’oposició de la Fiscalia de les Balears, que ja li ha dit que aprovar aquestes restriccio­ns sense la declaració d’estat d’alarma vulnera el dret a la llibertat de moviments i el dret de reunió. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ja té a les mans les peticions d’Armengol i del fiscal i s’espera que en qüestió d’hores se sàpiga si autoritza les restriccio­ns que demana la presidenta.

Al paquet de mesures que vol mantenir Armengol tan bon punt expiri l’estat d’alarma hi ha una qüestió que és clau per a les Illes: l’obligació que tothom que entri a l’arxipèlag ho faci amb una PCR o un test negatiu, cosa que inclou els passatgers de vols nacionals. És una altra de les obligacion­s que decauen diumenge i que el Govern vol mantenir tant sí com no, igual com les Canàries. Les Balears han demanat, a més a més, restriccio­ns de persones als llocs de culte per evitar que l’hora que marca el final del dejuni durant el Ramadà provoqui aglomeraci­ons. Armengol mantindrà les actuals limitacion­s a l’activitat de l’hostaleria, amb el tancament d’interiors i dos torns per servir a les terrasses, un fins a les 17 h i l’altre entre les 20 h i les 22.30 h. A Menorca es permet tenir obert l’interior dels bars i els restaurant­s amb un horari ininterrom­put fins a les 22.30 h.

Informació elaborada per: ADOLFO S. RUIZ, SALVADOR ENGUIX, SILVIA FERNÁNDEZ, ANDER GOYOAGA, NEKANE DOMBLÁS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain