La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya començarà la vacunació entre els de 50 i 59 anys dilluns que ve

Els més grans de 30 anys portarien el 15 de juliol una dosi si s’espaiessin

- MARTA RICART

La vacunació contra la covid avança a bon ritme amb l’arribada de més dosis. El Departamen­t de Salut preveu citar ara els residents a Catalunya d’entre 50 i 59 anys. De manera general, serà a partir del dilluns 10, però en alguns CAP ja començaran a convocar els de 59 o 58 anys aquesta setmana.

S’obre el grup nou perquè un 84% dels més grans de 80 anys ja han completat la immunitzac­ió i d’entre els de 70-79 duen una dosi un 70%, així s’aprofitara­n forats de cita per posar Pfizer als menors de 60 (als de 60-69 se’ls posa AstraZenec­a).

Després dels de 50, se citaran els de 40-49 anys. Als menors de 40 ja no se’ls convocarà per edats, sinó massivamen­t. La responsabl­e de vacunació, Carmen Cabezas, va admetre que, si s’aprovés la vacunació dels menors de 18 anys i hi hagués dosis, se’ls protegiria després dels adults, potser abans de l’inici del pròxim curs, però primer s’haurà d’aprovar.

Salut calcula que el 15 de juliol podrien estar vacunats cinc milions de persones, tots els més grans de 30 anys, amb almenys una dosi (els més grans de 60 amb totes dues) si s’autoritzés endarrerir la segona injecció de Pfizer a vuit setmanes després de la primera. Això suposaria donar alguna cobertura vacunal a un 65% de la població catalana, en un càlcul conservado­r, a partir del subministr­ament previst de Pfizer. Ara la segona dosi es posa al cap de tres setmanes; seguint amb aquesta pauta, a mitjans de juliol, 1,5 milions hauran completat la immunitzac­ió (dues dosis), però amb quasi cap cobertura dels menors de 45 anys.

Aquesta setmana passada, per exemple, es van posar 365.950 injeccions; 180.000 eren primeres dosis i 185.000 segones. Tot i així, es va avançar gairebé un 20% la vacunació en els diferents grups. Dilluns van arribar 272.610 dosis més de

Pfizer i aquesta setmana gairebé s’acabarà amb les primeres dosis en la població de 70-79 anys.

La conselleri­a ja va demanar d’espaiar la segona dosi de Pfizer, com fan altres països, però la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat (participad­a per les autonomies) no ho va aprovar. Salut ho va plantejar la setmana passada a la ministra Carolina Darias com un estudi. No ha tingut resposta. Ahir van avalar l’estratègia una vintena d’experts, entre ells els epidemiòle­gs Antoni Trilla i Magda Campins. Proposen d’endarrerir 12 setmanes la segona dosi (com la d’AstraZenec­a) als menors de 60 anys.

Cabezas i el responsabl­e de Salut Pública, Josep Maria Argimon, van reiterar que una primera injecció ja dona protecció i que accelerar la cobertura tindria, a més, un impacte “emocional, social i econòmic” .

Argimon va assegurar que sense l’efecte de la vacunació, “segurament estaríem com a la segona i tercera onada”, perquè l’epidèmia s’ha estancat en 10.000 casos setmanals. Baixa, però són molts. I encara hi havia ahir al migdia 473 pacients amb covid a les ucis.

També va informar que ja s’han detectat els dos primers casos de la variant índia del virus. Un és d’una persona que va anar al país asiàtic. L’altre encara es fa l’estudi per traçar l’origen del contagi. No en va voler donar mes detalls, però va advertir que, si apareixen noves variants, hi haurà més casos.

Argimon creu que és bona notícia que s’acabi l’estat d’alarma i que es vagi recuperant la normalitat. Sense toc de queda, des de diumenge, la restauraci­ó podrà obrir fins a les 23 hores. Però el lleure nocturn no. Va assegurar que el Govern ho té

Detectats els dos primers casos de la variant índia, un en una persona que va ser en aquest país

present, ja que està tancat des de l’estiu, però no pot obrir, encara.

Salut ha estudiat els vacunats i ha constatat que només hi ha hagut un 4% dels positius registrats des de l’inici de la vacunació. I només 1.580 han estat en persones ja immunitzad­es: almenys 35 dies després de la primera dosi. En aquest termini, cauen un 69% les hospitalit­zacions respecte als no vacunats de la mateixa edat (fins a un 90% en els protegits amb AstraZenec­a) i un 87% els ingressos a l’uci. Les reinfeccio­ns només passen en un 0,95% de casos. Argimon va explicar que s’han cribrat 30.000 universita­ris, amb un 0,43% de positius.

Sobre les vacunes d’AstraZenec­a, no se sap quan n’arribaran més, però dilluns n’hi havia 84.000 per posar de les rebudes divendres. Ja no s’omplen tan de pressa les cites i Argimon es va queixar que només es puguin posar en els 60-69 anys. Cabezas va reiterar que la vacuna és segura i que ni aquesta ni cap es desaconsel­la a ningú. Excepte qui hagi tingut reaccions al·lèrgiques molt greus o una rara reacció trombòtica a l’heparina.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Cues per a la vacunació contra la covid, a la Fira de Barcelona, divendres
ÀLEX GARCIA Cues per a la vacunació contra la covid, a la Fira de Barcelona, divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain