La Vanguardia (Català-1ª edició)

El coronaviru­s pot quedar més de sis mesos a la mucosa olfactiva

- JOSEP CORBELLA

El virus de la covid pot infectar les cèl·lules de la mucosa olfactiva durant almenys sis mesos, cosa que explica la persistènc­ia de l’anòsmia en alguns pacients quan ja no queda cap rastre d’infecció en altres teixits de l’organisme, segons una investigac­ió de l’Institut Pasteur de París.

L’alteració del sentit de l’olfacte afecta si fa no fa la meitat dels pacients que contreuen la covid –tot i que els percentatg­es varien segons la gravetat de la infecció i segons com es mesuri l’anòsmia en els estudis–. La majoria d’afectats recuperen l’olfacte progressiv­ament les setmanes següents.

Però menys de la meitat l’han recuperat completame­nt al cap de sis mesos, segons un estudi de l’hospital Guy’s de Londres.

La mucosa olfactiva és el teixit on el sistema respirator­i està en contacte directe amb el sistema nerviós central. Investigac­ions anteriors han demostrat que el coronaviru­s pot infectar neurones al cervell. Tot i això, “la via d’entrada del SARS-CoV-2 al sistema nerviós central encara es desconeix”, escriu l’equip de l’Institut Pasteur a la revista Science Translatio­nal Medicine , on ha presentat els resultats.

A la recerca de respostes, els investigad­ors han analitzat la mucosa olfactiva de set pacients que havien perdut l’olfacte recentment després de contreure el coronaviru­s. Han estudiat quatre pacients més que continuave­n tenint anòsmia entre 110 i 196 dies després de l’inici dels símptomes (entre tres mesos i mig i sis mesos i mig aproximada­ment). Tots onze van ser casos de covid lleu que no van necessitar hospitalit­zació.

L’anòsmia de la covid s’explica perquè el virus infecta les neurones de l’olfacte i inflama el teixit

La investigac­ió s’ha completat amb experiment­s en hàmsters per entendre com arriba el virus al cervell.

Els resultats demostren que, en persones que s’han contagiat fa poc i que han perdut l’olfacte, el virus envaeix les neurones i altres tipus de cèl·lules de la mucosa olfactiva. La infecció causa una inflamació del teixit i destrueix les cèl·lules infectades. En casos d’anòsmia greu, s’observa una desaparici­ó completa de neurones olfactives madures i una pèrdua de les neurones immadures que les han de substituir.

En persones amb anòsmia persistent, s’ha observat que el coronaviru­s es continua trobant en grans quantitats en cèl·lules de la mucosa olfactiva. Totes presenten, a més, una inflamació d’aquesta mucosa. Tot i això, un pacient que tenia el coronaviru­s però no pas inflamació ha recuperat l’olfacte, cosa que indica que l’anòsmia persistent està relacionad­a amb la inflamació del teixit.

Els experiment­s amb hàmsters indiquen que la pèrdua d’olfacte es manté fins que s’elimina el virus de la mucosa olfactiva i remet la inflamació. Confirmen, a més, que la mucosa olfactiva és una via d’entrada del coronaviru­s al sistema nerviós central.

Tots els pacients que continuave­n tenint el virus a la mucosa olfactiva mesos després de contreure la infecció van donar negatiu a la PCR de diagnòstic convencion­al, basada en una mostra nasofaríng­ia. La investigac­ió no aclareix si, tot i tenir encara el virus en el sistema olfactiu, podien encomanar o no la covid a altres persones.

L’equip de l’Institut Pasteur defensa “ampliar aquestes investigac­ions a un grup més ampli de pacients, amb diferents graus de pèrdua d’olfacte”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain