La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA es disposen a vacunar nens de 12 a 15 anys

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

vacuna per als més joves de 55 anys. Ell, que en té 41, es va fer inocular abans-d’ahir una dosi de Moderna. Al mes de febrer havia estat d’AstraZenec­a i l’escena la van emetre les television­s. El mateix va fer el primer ministre, Jean Castex, unes setmanes després. Per edat, a Véran no li tocava vacunar-se, però sí per la condició de metge. Segons els criteris actuals, els que van rebre la primera dosi d’Astra Zeneca i tenen menys de 55 anys –com és el cas de 533.000 persones a França– s’hauran d’inocular Pfizer o Moderna –totes dues de tecnologia ARN missatger– per completar la pauta. Es creu que això els donarà una excel·lent protecció davant la covid.

El moviment es considera peça clau en el nivell d’immunitzac­ió i un pas més per a la regularitz­ació de les escoles.

L’administra­ció dels Estats Units d’aliments i medicament­s (FDA) autoritzar­à la setmana entrant l’ús de la vacuna contra la covid de PfizerBioN­Tech entre els adolescent­s de 12 a 15 anys.

Això suposarà obrir el procés de vacunació a molts milions de persones. Pfizer va anunciar fa uns dies els seus resultats clínics, en què es va demostrar que el sèrum era tan efectiu en nens com en adults, sense detectar-se efectes secundaris de risc.

Estendre la vacunació a aquest ampli col·lectiu representa, segons els experts, ampliar la immunitat, la conseqüènc­ia més directa de la qual seria rebaixar el nombre de contagis i d’hospitalit­zacions.

L’aprovació, a més a més, arribaria en un moment clau. Resoldria la preocupaci­ó de molts pares, que en aquests moments dubten si enviar els fills a fer activitats d’estiu i de cara a l’obertura del pròxim curs escolar.

Els estudis de Pfizer van indicar que cap dels adolescent­s que van participar en els assajos de camp no van desenvolup­ar símptomes d’infecció una vegada rebudes les dosis. Això s’interpreta com una important protecció.

L’empresa va dir que els voluntaris van desenvolup­ar una forta resposta d’anticossos i efectes semblants als experiment­ats en el grup de 16 a 25 anys. Des de fa setmanes els adolescent­s de 16 anys es vacunen als EUA.

 ?? BERTRAND GUAY / AFP ?? Una jove rep una vacuna de Pfizer al centre La Defense, a París
BERTRAND GUAY / AFP Una jove rep una vacuna de Pfizer al centre La Defense, a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain