La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Síndic denuncia els pocs recursos públics per a la salut mental dels joves

- REDACCIÓ

El Síndic ha denunciat aquest dimarts l’existència de mancances en l’atenció a la salut mental infantil i juvenil. Així, ha lamentat que hi ha casos d’adolescent­s amb problemes “greus” que no poden ser atesos amb la “intensitat” i la “continuïta­t” que requereixe­n en el sistema públic de salut per manca de recursos residencia­ls terapèutic­s de mitjana i llarga durada. De fet, el Síndic ja va exposar aquest problema en un informe publicat i lliurat al Parlament el 15 de novembre del 2019. En aquest informe alertava de problemes com les discrimina­cions per raons econòmique­s; la insuficièn­cia de recursos; la manca de garanties en l’ingrés i de supervisió en la intervenci­ó dels recursos, així com l’ús disfuncion­al dels recursos del sistema. Els profession­als del sector han alertat de l’augment de casos en adolescent­s amb malestar psicoemoci­onal a conseqüènc­ia de la pandèmia, i també l’aparició de casos greus en forma de trastorns de conducta alimentàri­a, addiccions, intents d’autòlisi i suïcidi.

El 2018 el Departamen­t de Salut va crear el programa d’abordatge integral sobre els casos de salut mental d’elevada complexita­t per atendre aquestes situacions, i el mateix any es va crear la primera unitat terapèutic­a educativa i residencia­l per a infants i joves, que pretén donar resposta a la necessitat d’atendre casos d’alta complexita­t en salut mental de més llarga estada, amb 30 places, 25 de les quals estan previstes per atendre infants i adolescent­s tutelats per l’administra­ció pública. El sistema de protecció social i el sistema català de salut s’assenten sobre la base que l’ingrés terapèutic de més llarga durada s’indica en casos en què la problemàti­ca social i familiar requereix el desemparam­ent de l’infant i adolescent per desprotecc­ió dels pares. Tot i això, aquesta situació de desprotecc­ió sovint es deu a la falta de recursos públics adequats per atendre un problema que pot ser de tipus social, econòmic o de salut, però que no necessària­ment implica negligènci­a, abusos o maltractam­ent en l’atenció d’aquest infant o adolescent. Hi ha centres que ofereixen aquests serveis de manera privada, amb un cost inassumibl­e per a moltes famílies.

Precisamen­t ahir va trascendir que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha adreçat una carta a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en què planteja als grups que renovin el titular de la institució. Ribó va prendre possessió del càrrec el juliol del 2004 i va iniciar el segon mandat el 2010 fins al març del 2019. Des d’aleshores aquest Síndic està en funcions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain